Cuma Namazı nasıl kılınır
Namaz kılmak, İslam’ın şartı olan bir ibadet olarak yerine getirilmektedir. Günlük, haftalık ve yıllık olarak kılınan farz ve vacip olarak her Müslümanın kılması gerektiği namazlar da bulunmaktadır. Haftalık olarak Müslümanların bayram kabul ettiği Cuma günlerinde de öğle namazı vaktinde Cuma namazı kılınmaktadır.
Cuma namazı, iki rekat farz namazdan ve farz olan hutbeden oluşmaktadır. Farzdan önce ezandan sonra dört rekat ilk sünnet kılınır. Sünnet kılındıktan sonra imam minbere çıkarak hutbe verir. Hutbeden sonra farz olan iki rekat Cuma namazı imamla birlikte kılınır.
Cuma namazı gündüz olmasına rağmen imam aşikare okur. Ardından son sünnet dört rekat olarak kılınır. Ardından zühr-i ahir namazı dört rekat kılınır. Devamında ise iki rekat vaktin son sünneti kılınır ve namaz biter.
Hz. Peygamber (s.a.v.) “Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır; kıyamet de cuma günü kopacaktır” (Müslim, “Cum’a”, 18.) buyurmuştur. Cuma, Müslümanların bayramıdır. Haftalık toplu ibadet günüdür. Hz. Peygamber (s.a.v.) “Güneşin doğduğu en hayırlı gün” ( Müslim, Cuma, 5.) ifadesiyle cuma gününün önemine dikkat çekmiştir. Cuma gününün en önemli özelliği öğle namazı vaktinde kılınan cuma namazıdır. Akıllı, ergenlik çağına gelmiş, sağlıklı, hür ve yolcu olmayan Müslüman erkekler için cuma namazını camide cemaatle kılmak farzdır. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de “Ey inananlar! Cuma günü namaz için ezan okunduğu zaman Allah’ı anmaya koşun; alım satımı bırakın; bilseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.” (Cuma suresi, 9. ayet.) buyurmuştur.
Cuma namazının dört rekâtlı ilk sünnetinden sonra iç ezan okunur. İç ezan bittikten sonra imam minbere çıkar ve cuma namazının farzlarından biri olan hutbeyi okur. Hutbenin ardından müezzin kamet getirir ve cemaatle birlikte cumanın iki rekâtlı farzı kılınır. Farzdan sonra dört rekâtlı son sünnet kılınır. Daha sonra isteyenler dört rekâtlı zühr-i ahir ve vaktin iki rekâtlı sünnetini de kılabilir. Cuma namazı kılan kimse öğle namazını kılmaz. Herhangi bir sebepten dolayı Cuma namazını kılamayanlar öğle namazını eda ederler.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.