Cizre YGS Merkezi Listesinden Çıkarıldı!

Cizre YGS Merkezi Listesinden Çıkarıldı!
ÖSYM, Şırnak'ın Cizre ilçesini güvenlik bahanesiyle sınav merkezi olmaktan çıkardı.

13 bin öğrencinin Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girmek için başvuru yaptığı ilçede, sadece 7 yerde YGS yapılacak.

7 yerin 6 bin öğrencilik kapasitesi bulunurken, kalan 7 bin öğrenci ise il dışında sınava girecek.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşanan olayları gerekçe göstererek  güvenlik gerekçesiyle ilçeyi YGS merkezi listesinden çıkardı.

Evrensel gazetesinden Beyar Özalp'in haberine göre, karar ÖSYM İl Koordinatörlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü raporları doğrultusunda alındı.

Eğitim Sen Şırnak Şube Başkanı Serhat Uğur, bu raporlara göre YGS’nin Balveren ve Kumçatı beldeleri ile 5 köy’de yapılacağını belirterek;

“Eğer sorun güvenlikse o zaman Cizre’deki tüm okulları kışlalara alsınlar ve sınavları orada yapsınlar. Cizre’de güvenlik yoksa eğitim nasıl veriliyor? Tüm okulları kapatalım o zaman” şeklinde tepki gösterdi.

OLUMSUZ ETKİLENECEKLER

Psikolojik danışman ve rehber öğretmen de olan Uğur, bu sebeple birçok öğrencinin çevre illerde sınava girmekle karşı karşıya olduğunu ve bu durumdan en az bin öğrencinin olumsuz etkileneceğini vurguladı.

2009 ve 2010 yıllarında yine Cizreli öğrencilerin sınavlarda kopya çektiği ve sınav güvenliği bahanesiyle Elazığ, Malatya ve Bitlis gibi şehirlerde sınavlara girmek zorunda bırakıldığını hatırlatan Uğur, “O dönem özellikle Elazığ’a giden öğrenciler, milliyetçi söylemlerle karşı karşıya kaldı” dedi.

Öğrencilerin yabancısı olduğu bir yerde daha çok kaygı taşıdığını söyleyen Uğur, “Ayrıca bunun manevi etkisinin yanı sıra maddi etkisi de var. Öğrencilerin ulaşım ve barınma masrafları yüksek olacak ve bazı öğrenciler bunu karşılayamayacak” dedi.

ÖĞRENCİLER 2010’DA DA GÖNDERİLMİŞTİ

2010 yılında ÖSYM kopya iddiasıyla Cizre’de sınav yapmayarak Cizreli öğrencileri Kıbrıs, Malatya, Elazığ ve Bitlis gibi illerde üniversite sınavına göndermişti. O dönem sınava girmek için Elazığ’a giden öğrencilerinden Hakkı Erol yaşadıklarını şu şekilde anlattı:

“Uzun ve yorucu bir yolculuğun ardından geç saatte Elazığ’a vardık. Kaymakamlık tarafından barınmamız için tahsis edilen yurtlarda yemek olmadığı için akşam sadece tost yiyebildik.

Sınav saat 10.00’daydı. Ama ili bilmediğim için sabah 6’da yurttan çıktım.

7 gibi sınava gireceğim okulu buldum. Ancak dışarıda hava soğuk olduğu için sürekli dolaşıyorduk. Bir taksici bizi ısınmamız için taksi durağına çağırdı.

Şırnak’tan sınav için geldiğimizi öğrenince bize kopyacı muamelesi yaptı biz de tepki gösterip duraktan ayrıldık.”

YA MASRAFLAR NE OLACAK?

Yusuf Ürün de sınava başka bir ilde girmenin stresini yaşıyor.

Daha önce de ağabeyinin sınav için Bitlis’e gittiğini ve başarısız olduğunu, aynı korkuyu şu an kendisinin de yaşadığını söyleyen Ürün;

“Ailemin ekonomik durumu da iyi değil. Eğer uzak bir şehirde sınava girmek zorunda kalırsam barınma ve ulaşım masraflarım karşılanmadığı takdirde sınava girmeyebilirim. Bu da bir yıllık emeğimin boşa gitmesi anlamına geliyor” dedi.

Radikal

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.