Cenaze namazının nasıl kılındığını araştırınız
Cenaze namazı nasıl kılınır
Sünnetleri ise, Allah’a hamd ve senâ etmek, Resûlullah’a (s.a.s.) salât ve selam getirmek, hem ölü hem de Müslümanlar için dua etmekten ibarettir. Cenaze namazı kılmak için, cenazeye karşı ve kıbleye yönelik olarak saf bağlanır ve niyet edilir.
- İmam ve cemaat tekbir alarak ellerini bağlarlar “ve celle senâük” cümlesiyle birlikte “Sübhaneke”yi okurlar.
- Ardından, eller kaldırılmadan tekbir alınır ve “Salli-Bârik” duaları okunur.
- Tekrar eller kaldırılmaksızın tekbir alınır. Bilenler cenaze duasını, bilmeyenler ise dua niyetiyle “Fâtiha” suresini veya başka bir duayı okurlar.
- Dördüncü tekbirden sonra sağa ve sola selam verilir. Böylece namaz tamamlanmış olur.
Cenaze namazında taharet, kıbleye yönelmek, setr-i avret (vücudun örtülmesi gereken yerlerini örtmek) ve niyet gibi şartlara riayet edilir. Namazı kılınacak cenazenin Müslüman olması, yıkanıp kefenlenmiş olması, cemaatin önünde olması gerekir.
Cenaze Namazının hükmü nedir
Cenaze namazı, farz-ı kifâyedir. Müslümanların ölen din kardeşlerine karşı yerine getirmeleri gereken dinî vecîbelerin başında cenaze namazının kılınması ve bunun için gerekli hazırlıkların yapılması gelmektedir. Kadın olsun erkek olsun yalnız bir kişinin bu namazı kılmasıyla farz yerine getirilmiş olur.
Cenaze namazının diğer namazlardan farkı
Namaz, farz olan bir ibadettir. Günde beş vakit olarak farz kılınmıştır. Namaz, farz, cavip, sünnet, nafile olarak ayrılmaktadır. Farz namazlar da farz-ı ayn ve farz-ı kifaye olarak ayrılmaktadır.
Farz-ı ayn olan namazlar kişinin mutlaka kılması gereken namazlardır. Farz-ı kifaye olan namazlar belli bir sayıda Müslümanın kılmasıyla diğer Müslümanların üzerinden borcu düşen namazdır. Cenaze namazı farz-ı kifaye olan bir namazdır. Cenazenin bir grup Müslüman tarafından kılınması, namaz borucunun diğer Müslümanlar üzerinden düşmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle cenaze namazı hüküm olarak diğer namazlardan ayrılmaktadır. Cenaze namazı abdestli kılınır, ayakta kılınır, dört tekbirle kılınır, kadın ya da erkek olarak belirterek niyet edilir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.