Cenaze namazı hakkında neler biliyorsunuz

Cenaze namazı hakkında neler biliyorsunuz
Cenaze namazı hakkında neler biliyorsunuz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Vefat eden Müslümanlar için yapılması gereken dinî görevlerden biri de onu yıkamak, kefenlemek ve cenaze namazını kılmaktır. Bir yerleşim biriminde yaşayanlardan bir kısmının yerine getirmesi ile bu ibadet gerçekleştirilmiş olur. Cenaze namazı dört tek bir alınarak ayakta kılınır. Bu namazda rükû ve secde yapılmaz, oturulmaz.

Cenaze namazı hakkında şunları biliyorum. Farzı Kifayedir, 4 tekbirle ayakta kılınır, vefat eden Müslüman için dua niteliğini taşır ve Hicretin 1. yılında meşru kılınmıştır.

  • Farz-ı kifayedir. (Bir kısım müslümanların yapması ile diğerlerinin sorumluluğunun kalkmasıdır.)
  • Rüku ve secdesi olmayan bir namazdır.
  • Günün her saatinde cenaze namazı kılınabilir.
  • “Sübhaneke” duası “ve celle senâüke” cümlesiyle birlikte okunur.
  • Cenâze namazında iftitah tekbirinden başka, üç tekbir bulunmaktadır.
  • Ayakta kılınır.
  • Cenaze namazı kılınanın müslüman olması gerekir.

Hiç bayram namazına gittiniz mi? Gittiyseniz neler yaşadınız ve neler hissettiniz? Duygu ve düşüncelerinizi aşağıya yazınız.

Bayramlar sevinç günlerimizdir. Bayramlarda ziyaretler yapılır ve hediyeler verilir. Dargınlar barışır. İnsanlar arasında sevgi ve saygı bağları kuvvetlenir. Müslümanlar bayramlara Yüce Allah’ı (c.c.) anarak ve şükrederek başlarlar. Bu nedenle bayram günü erkenden kalkarak topluca namaz kılmak için camileri doldururlar. Bayramın ilk sevinci ve coşkusu camilerde yaşanır.

Bir yılda iki dinî bayram vardır. Bunlardan biri Ramazan, diğeri ise Kurban Bayramı’dır. Her iki bayramda da iki rekât bayram namazı kılmak vaciptir. Bayram namazı, bayramın birinci günü sabah namazının ardından Güneş doğduktan kırk beş dakika sonra camide cemaatle kılınır.

Bayram namazının kılınışı şöyledir: Önce, “Niyet ettim Allah rızası için bayram namazını kılmaya, uydum imama.” denilerek niyet edilir. İmamla birlikte “Allahu ekber.” denilerek namaza başlanır. Herkes, içinden “Sübhâneke” duasını okur. Daha sonra imamla birlikte üç kez “Allahu ekber.” denilir. İlk İki tekbirde eller yana bırakılır. Üçüncü tekbirde eller bağlanır. İmam yüksek sesle “Fâtiha” suresini ve ardından, Kur’an’dan birkaç ayet veya bir sure okur. Rükû ve secdelerden sonra ikinci rekâtı kılmak için ayağa kalkılır. İmam “Fâtiha” suresini ve Kur’an’dan bir bölümü yüksek sesle okur. Ardından üç kez “Allahu ekber.” denilerek tekbir alınır ve her defasında eller yana salınır. Dördüncü tekbirde eller kaldırılmadan rükûya gidilir. Secdeler ve son oturuştan sonra selam verilerek namaz bitirilir. Namazdan sonra imam minbere çıkarak hutbe okur. Hutbede günün anlam ve öneminden bahseder. Hutbenin bitişinde bir dua yapılır. Cemaat camiden dağılmadan önce birbiriyle bayramlaşır.

202
20
0
7
15
5
59
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.