Çarpım Tablosu Nedir? Çarpım Tablosu Tarihçesi
ÇARPIM TABLOSUNA NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?
Herkesin merak ettiği soruya cevap vereceğiz şimdi; Çarpım tablosuna neden ihtiyaç duyulduğunu herkes çok merak eder. Aslında çarpım tablosunun temelinde çok kolay diye bildiğimiz toplama işlemi vardır. Çok zaman önce aynı sayıların tekrar ederek toplanmasına bir çözüm bulmak istemiş matematikçiler. Yani bir “a” sayısını on kere kendisiyle toplamanın çok fazla zaman alacağını düşünmüşler ve buna çözüm olarak çarpım tablosunu bulmuşlardır. Örneğin;
6’şar tane öğrenci arka arkaya sıraya geçecek ve arkaya doğru 7 tane sıra olacak. Sizden toplamda kaç öğrenci olduğunuzu bulmanız isteniyor.
6+6+6+6+6+6+6=42
Yalnız burada altıları tek tek toplamanız ve sonuca ulaşmanız gerekiyor. Bu işlemi yapmanız sizin altmış saniyenizi yani bir dakikanızı alırken çarpım tablosunu bildiğinizde
6*7=42
diyecek ve iki saniyede bunun çözümünü bulacaksınız. Buda demek oluyor ki toplama işlemi yapmak yerine çarpım tablosu kullanarak toplamda otuz soru çözüp zamanınızdan kazanabilirsiniz. Gelelim hayatımızın içinden başka bir örneğe; bir bakkal her gün 9 kasa ekmek alsın ve her bir kasada 8 tane ekmek olsun. Bu bakkalın kaç tane ekmek sattığını bilmesi gerekir ki hesabını ona göre yapsın.
Sizce 8+8+8+8+8+8+8+8+8=72 işlemini yapması mı daha kolay yoksa çarpım tablosunu bildiğinde 8*9=72 işlemini hemen bulması mı? Tabi ki de çarpım tablosunu kullanarak işlemi yapması. İşte çarpım tablosunun vazgeçilmez oluşunun örnekleri. Bütün bunlardan yola çıkarak diyebiliriz ki çarpım tablosu matematik için müthiş bir buluş. Hatta çarpım tablosu “Çarpma ve Bölme İşleminin Anahtarı” Unutmayın anahtar olmadan hiçbir kapıyı açamazsınız. Yani çarpım tablosunu bilmeden matematik evine girmeniz mümkün değil. Bu anahtarı önümüze hazır bir şekilde sunan ve isimlerini bilmesek de yüzyıllar önce yaşamış olan matematikçilerimize sonsuz teşekkürler.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.