Cahiliye Dönemi hakkında neler biliyoruz
Cahiliye dönemi; Kuran-ı Kerim'de ve hadislerde bizlere anlatılanlara göre Arabistan'da yaşayan insanların İslam dininden önceki tavırları, tutumları ve davranışlarını İslam dönemi ile ayırt etmek için kullanılır.
Bu dönemde; puta tapmak gibi bir alışkanlık var idi. İnsanlar yani yeryüzünde var olan tüm milletler Yüce Allah (c.c) 'ı unutmuş ve onu inkar ederek yaşamakta idiler. Tevhid inancı ortada yok idi. Kutsal kitap olan Tevrat'ın orijinali değiştirilmişti. Kölelik yaygınlaşmış, kız çocuklarına olan değer ise sıfırdı.
Cahiliye döneminde kültürel durum oldukça kötü idi. Bu dönemde insanlar bir sapkınlık içinde idiler. Kumar, içki, zina, faiz oranları, şarap ve akla gelecek bütün kötü davranışlar bu dönemde aşırı bir şekilde yaygın idi. Kız çocuklarına ve kadınlara verilen değer sıfır idi. Kız çocukları diri diri toprağa gömülüyor idi. Bu dönemde insanların herhangi bir kültürden söz etmesi pek mümkün değildi. Güçlü olan parası olan kişiler insanları köle olarak alıp kullanabiliyorlardı. Bunun gibi bir yerde kültürden bahsetmek imkansızdır.
Cahiliye Dönemi âdetlerinden günümüzde hangileri vardır? Bilgi veriniz.
Cahiliye dönemi, Arapların İslâm’dan önceki dini ve sosyal hayat telakkilerini, genel olarak da kişilerin ve toplumların günah ve isyanlarını ifade eden bir kavramdır. Bunlar:
- İçki, diğer adıyla kötülüklerin anası.
- Cahiliye döneminde yapılandan daha fazla işlenen günahlardan birisi olan zina.
- Faiz
- Cahiliye döneminde insanların kız çocuklarını diri diri gömmesi, günümüzde kürtaj ile aynı anlamdadır.
- Cahiliye insanı Allah’ı (c.c.) inkar ederdi.
- Cahiliye insanı şirk içinde ve putperestti.
- Cahiliye insanı zalimdi. Şirk en büyük zulümdü.
- Cahiliye insanı katildi.
- Cahiliye insanı ahlaksız ve iftiracıydı.
- Cahiliye insanı tefecilik yapardı.
- Cahiliye insanı kibir ve gurur içindeydi.
- Cahiliye insanı faiz yer, kumar oynar, zina yapardı. Köleleri mal gibi alıp satarlardı. Kız çocuklarını diri diri toprağa gömerdi.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.