Büyükelçiye vekalet eden diplomata ne ad verilir

Büyükelçiye vekalet eden diplomata ne ad verilir
Bir büyükelçinin temsilcisi olarak bulunduğu ülke dışına çıkması durumunda veya o ülkeye gelmesinden önce ona vekalet eden diplomata ne ad verilir, Büyükelçiye vekalet eden diplomata ne ad verilir sorusunun cevabını vereceğiz.

Kim Milyoner Olmak İster 20 Mayıs Cumartesi 675. Bölüm Yarışma Sorusu;

Yarışmacı Semih ÇELİK 30 yaşında İstanbul'dan katılıyor Doktor, İstanbul Amatör liginde Basketbol oynuyor.

Soru : Büyükelçiye vekalet eden diplomata ne ad verilir, Bir büyükelçinin temsilcisi olarak bulunduğu ülke dışına çıkması durumunda veya o ülkeye gelmesinden önce ona vekalet eden diplomata ne ad verilir?

A- Ateşe

B- Konsolos

C- Maslahatgüzar

D- Müşteşar

Doğru Cevap: Maslahatgüzar

Maslahatgüzar nedir?

Diplomasi dilinde, büyükelçi ve elçilerden sonra gelen görevli meslek memuru. Büyükelçi ve elçiler görev yaptıkları ülke dışına çıkacakları zaman kendilerinden sonra gelen memuru yerlerine vekil bırakırlar. Bu memura maslahatgüzar denir. Maslahatgüzar bırakılacağı zaman, bu ülkenin Dışişleri Bakanlığına yazı ile bildirilir. Yalnız elçi veya büyükelçiler ülke içinde geziye çıktığında maslahatgüzarlar bırakmazlar.
Misyon şefinin (elçi veya büyükelçi), ülke dışında bulunduğu belli zamanlarda görev yapanlara "geçici maslahatgüzar" denir.
Bir ülke, elçi veya büyükelçi bulundurmayıp, oradaki işlerini bir maslahatgüzarla yürütebilir. Böyle durumlardaki maslahatgüzara "daimi maslahatgüzar" adı verilir. Bu şekilde görev verilenler devlet başkanı nezdinde gönderilmedikleri için, ona güven mektubu vermezler. Dışişleri Bakanı nezdinde tayin edilmiş olurlar. Maslahatgüzarların protokoldeki yeri büyükelçi ve elçilerden sonradır.

Sözlükte "maslahatgüzar" ne demek?

1. Bir büyükelçinin temsilci olarak bulunduğu ülke dışına çıkması durumunda ya da o ülkeye gelmesinden önce ona vekalet eden diplomat, işgüder.

Maslahatgüzar kelimesinin kökeni nedir

Köken: Arapça

Ekonomide Maslahatgüzar ne demek?

(Charge d’affaires) Arapça "maslahat" (iş) ile Farsça "guzar" (gören, yapan, eden) kelimelerinin birleşmesinden elde edilmiştir. Diplomatik dilde Charge d’Affairs diye kullanılır. Türkçe’de "işgüder" biçiminde tanımlanabilir. Büyükelçinin bir ülkeye atanmasınden önce veya onun, temsilci olarak bulunduğu ülke dışına çıkması durumunda, ülke adına işleri yürüten veya büyükelçiye vekalet eden kimse, diplomat demektir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.