Burun yapısı ve görevleri
Burun, hem koklama hem de solunum sistemi organıdır. Burnun ön tarafı kıkırdaktan, araka tarafı kemikten oluşur. Burun boşluğu iki delikle dışarı, arka tarafı yutağa açılır. Burun boşluğu mukus salgılayan bir tabaka ile örtülüdür. Bu tabaka burun kıllarıyla kaplıdır. Mukus salgısı burnun nemli kalmasını sağlar. Salgı ve burun kılları, soluk alma ile burna giren toz ve mikropları tutar. Burnun içindeki kılcal damarlar ise solunan havayı ısıtır. Burun boşluğunun üst kısmında sarı bölge bulunur. Koklama ile ilgili yapılar bu bölgede yer alır. Koku alınabilmesi için maddelerin kokularının gaz halinde olması gerekir.
Koku Yorgunluğu: Burundaki duyu hücreleri çabuk yorulur. Burna sürekli aynı koku gelirse hissedilen koku zamanla azalır veya koku hiç hissedilemez. Buna koku yorgunluğu denir. Bu durumda burun ancak farklı bir kokuyu algılayabilir.
Örnek: Kokuları daha net ve hızlı algılamamızı sağlayan koku reseptörlerinin yoğun olarak bulunduğu bölüme ne ad verilir?
Cevap: Sarı Bölge’dir.
Burunun işlevleri
Burun, insan organizmasında belli başlı beş görev üstlenmiştir:
- Burun koku alma işlevinin algılayıcı kısmını oluşturur
- Solunum yolları için uygun özellikler kazanmasını sağlar
- Solunan havanın nemlenmesini sağlar
- Solunan havanın toz gibi bazı yabancı cisimlerden temizlenmesine katkıda bulunur ve
- Ses tellerinin çıkardığı ses titreşimlerinden etkilenip adeta biyolojik bir hoparlör gibi davranır.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.