Boşaltım sistemini oluşturan yapı ve organlar

Boşaltım sistemini oluşturan yapı ve organlar
Boşaltım sistemini oluşturan yapı ve organlar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Doku ve organlara kan yoluyla taşınan besin maddeleri, yaşamsal etkinlikler için gerekli olan enerjinin karşılanması amacıyla kullanılır. Bu olay sonunda oluşan atık maddelerin birçoğu kana geçer. Atık maddelerin vücuttan dışarı atılması işlemi boşaltım olarak adlandırılır. Boşaltım olayında görev yapan yapı ve organların tümüne boşaltım sistemi adı verilir.

Boşaltım sistemi organları ve görevleri

  • Böbrek
  • İdrar Kanalı
  • İdrar Kesesi
  • Üretra
  • Akciğer
  • Deri
  • Karaciğer
  • Bağırsaklar

Böbrek nedir

Fasulyeye benzerliğiyle bilinen böbrek organımız, bel bölgemizde yer alır. Sağlı sollu iki yanda bulunan böbrekler yaklaşık 145 gram ağırlığındadır. Kandaki atıkları süzerek vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca vücuttaki su dengesini sağlar.

İdrar kanalı (Üreter) nedir

Üreter, idrar kesesi ile böbreği birbirine bağlayan boru şeklindeki yapılardır. İdrar kanalının görevi, böbreklerde oluşan idrarın idrar kesesine ulaşmasını sağlar.

İdrar kesesi nedir

İdrar kesesi, böbreklerden süzülen idrarın biriktiği bölümdür. Burada idrar belli bir seviyeden sonra tuvalet ihtiyacını meydana getirir.

Üretra nedir

Üretar, idrar kesesinde biriken idrarın vücuttan atılmasını sağlayan boru şeklindeki bir yapıdır. Ayrıca üretra, erkeklerde spermin vücuttan atılmasını da sağlar.

Boşaltım yapan diğer organlar

  • Akciğerler
  • Deri
  • Karaciğer
  • Kalın Bağırsak

Vücudumuzda boşaltım işlemi yapan organlar yukarıda saydıklarımızın dışında 4 organ tarafından daha gerçekleştirilir. İnsan vücudunda yer alan ve boşaltım yapmak ile görevli olan diğer organlar, akciğerler, deri, karaciğer ve kalın bağırsak olarak sıralanmaktadır. İşte boşaltım yapan diğer organlar;

Akciğer

Akciğer, solunum yoluyla vücudumuzda oluşan karbondioksit gazını nefes ile vücuttan atma işlemini gerçekleştirir.

Deri

Deri, vücudumuzu komple saran yapıdır. Vücudumuzda oluşan fazla su ve madensel tuzları terleme yoluyla vücuttan deri üzerindeki gözenekler sayesinde dışarı atmaya yarar.

Karaciğer

Proteinin parçalanmasıyla vücutta açığa çıkan zehirli sıvı amonyağı karaciğer organı, üre ve ürik aside çevirerek vücuttan atılmasını sağlar. Karaciğerin bir başka görevi de yaşlanmış alyuvarlar hücrelerini parçalayıp atıklarını safra sıvısı ile bağırsaklara göndererek boşaltım yapar.

Kalın bağırsak

Vücutta kana geçemeyen besinleri, su ve mineralleri, besin atıklarını sindirim sisteminin son bölümü olan anüse iletilip anüsten de dışkı yoluyla vücut dışına atılmasını sağlar.

334
335
332
261
258
257
258
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum