Böbreklerin görevi nedir
Bir insan böbrekleri olmadan sadece 2- 3 hafta hayatta kalabilir. Böbreküstü hipofiz, iç salgı bezlerinin salgıladığı hormonlar ve sinir sisteminden gelen sinirler sayesinde böbreklerin çalışması sağlanmaktadır. Böbrekler, kandaki vücuda zararlı maddeleri vücuttaki fazla olan suyla beraber idrar kanalına ulaştırır. 20-25 cm. uzunluğa sahip idrar kanalları ise idrar torbasına açılır. İdrar torbası yeteri kadar dolunca, uyarıcı hormonlar sayesinde organizma harekete geçer. Bu sayede idrar boşaltma gereksinimi hissederiz.
Böbreğin görevleri şunlardır;
- Kanımızın asit-baz dengesini aynı tutmak.
- Vücudun su ve elektrolit dengesini düzenlemek.
- Vücuttaki zararlı maddeleri idrar ile dışarı çıkmasını sağlamak.
Böbreklerimizin en önemli görevi vücudumuzdaki zararlı ve atık maddeleri (üre, kreatinin, ürik asit gibi) süzerek, vücuttan idrar yolun ile atmaktır. Böbreklerimiz çalışmasaydı bu zararlı atıklar vücudumuzda kalırdı ve ölümümüze neden olurdu.
Böbreklerin görevleri şöyledir (Uzun Şekilde):
- Böbreğin en bilindik görevi şüphesiz, vücutta bulunan zararlı maddelerin temizlenerek dışarı atılmasını sağlamaktır.
- Vücudumuz için gerekli olan bazı mineraller bulunmaktadır. Potasyum, su, glikoz, tuz, protein ve magnezyum gibi. Bunların dengede tutulmasını sağlamaya yardımcı olur.
- Renin isminde bir hormon salgılar. Bu hormon yardımı ile tansiyonun dengede tutulması sağlanır.
- Vücutta bulunan D vitamininin üzerinden kandaki kalsiyum-fosfor oranını dengede tutarak kemik gelişiminde büyük rol oynar.
- Eritopoetin hormonu salgılayarak kemik iliğine uyarıda bulunur ve kan yapımına yardımcı olur.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.