Böbrek hastalarında kansızlık görülmesinin nedeni nedir
Kronik böbrek yetmezliğinin de kansızlığı beraberinde getirdiğini belirtiyor: Kansızlık, çocukların hızlı büyümesinin gerçekleştiği 6 ay 2 yaş arası ile ergenlik döneminde diyete bağlı anemiler olarak kendini gösteriyor. Bunda diyet ile alınan veya adet ile kaybedilen demirin eksikliği rol oynuyor. Kan yapımında önemli rol oynayan diğer iki besinsel faktör B12 vitamini ve folik asit. Ancak bu iki besinin eksikliğine bağlı anemiler çocuklarda demir eksikliğine bağlı anemi kadar sık görülmezler. Sadece diyet değil bazı ilaçların kullanımı da çocuklarda anemiye neden olabilir. İlaçlar ya alyuvarların yıkımını arttırarak veya kemik iliğine doğrudan toksik etki göstererek alyuvar yapımını baskılamak suretiyle anemi meydana getirebilir. Bunun yanında kronik böbrek yetmezliği gibi hastalıklar ve sık geçirilen enfeksiyonlarda anemiye neden olabiliyor.
Böbrek yetmezliği, böbrek işlevlerinin ilerleyici ve kalıcı olarak yitirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Böbreğin işlevlerinden biri de "eritropoietin" adlı verilen bir hormonun üretilmesidir. Böbrek hücrelerinin salgıladığı bu hormon kemik iliğinde kan hücrelerinin üretilmesini sağlar. Ancak böbrek yetmezliği sonucunda bu hormon yeterli miktarda salgılanamayacağı için, bir süre sonra hastada anemi (yani kansızlık) görülmesi muhtemeldir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.