Bilginin değerine dair tek ölçüt yarar olabilir mi

Bilginin değerine dair tek ölçüt yarar olabilir mi
Bilginin değerine dair tek ölçüt yarar olabilir mi bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Epistemoloji, felsefenin ilgilendiği alanlardan bir tanesidir. Diğer bir adı ise Bilgi Felsefesidir. Bilgi felsefesi bilginin varlığını, doğruluğunu sorgulayan felsefe alanıdır. Bilgi felsefesine göre "bilginin değerini ölçmek için tek ölçüt yeterli değildir. Tek ölçüt yararsızdır."

Bilgi felsefesinde öncelikle bilginin var olup olmadığı sorgulanır. Sonrasında ise eğer bir bilgi varsa bunun doğruluğu sorgulanır. Bilgi felsefesinde, bilginin doğruluğunu sınamak için bazı kıstaslar vardır.

  1. Bilginin kaynağı : Bilgiye hangi araçla ulaşıldığı önemlidir.
  2. Temellendirme : Bilginin doğruluk nedenlerinin tespiti.
  3. Gerçeklik : Bilginin var olup olmadığı.
  4. Doğruluk : Bilginin, konusuyla tam olarak ilişkili olmasıdır.
  5. Bilginin değeri : Bu bilginin yaşamdaki değeri, önemi nedir?
  6. Bilginin mantığı : Bilgiye ulaşma yöntemleri ve bilginin kendisi akla uygun mu?

Buradan da anlayacağımız üzere bilginin değerine dair en az 6 ölçüt bulunmaktadır. Felsefe alanlarından bir tanesi olan epistemoloji, bilginin varlığını ve doğruluğunu ölçmek için yaptığı çalışmalardan birden fazla ölçüt kullanır. Sonuç olarak bilginin değerine dair tek ölçüt yarar olamaz.

13
9
53
3
5
4
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.