Bildiğiniz vurmalı çalgılar nelerdir
Müzisyenlere göre değil dinleyici kitlesine göre yapılmış sınıflandırmadır. Gündelik bilgiye göre vurmalı çalgılar ikiye ayrılır.
- Def
- Tambura
- Davul
- Üçgen
- Zil
- Bongo
- Bateri
- Marakas
- Tabla
- Kudüm
- Santur
- Kopuz
- Bendir
- Asma davul
Vurmalı Müzik Aletleri İsimleri ve Özellikleri
1- Bateri: Müzik gruplarının tamamında ve orkestraların birçoğunda bulunan davul setlerine bateri denir. Genelde bir bateride 5 davul ve 3 parça zil bulunur. Tahtadan yapılan ve baget adı verilen değneklerle çalınır.
2- Tef: En çok Türk ve Arap müziğinde kullanılan bir vurmalı çalgıdır. Parmakla her vurulduğunda kasnağın etrafındaki zillerden ses çıkar. Genelde kına gecelerinde çalınır.
3- Arp: Toplam 47 telden oluşan arp, çalınması en zor vurmalı çalgılar arasında yer alıyor. Kökeni Antik Mısır'a kadar uzanan arpta ek olarak 7 pedal bulunuyor.
4- Marimba: Guetama ülkesinin ulusal enstrümanı olan Marimba, tuşlu bir çalgıdır. Mallet adı verilen ince değneklerle çalınan bu enstrüman ''Marimbaphone'' adıyla da bilinir.
5- Ksilofon: Asya, Afrika ve Batı Ksilofonu olmak üzere üç çeşidi bulunur. Akortların sayısı türüne göre farklılık gösterir. Orkestraların dışında sokak performanslarında da sıklıkla çalınır.
6- Timpani: 1600'lü yılların ortalarından itibaren İtalya ve Fransa'da yaygın olarak çalınmaya başlayan perküsyon aletidir. Yapımında özel deriler kullanılır. Genellikle büyük orkestralarda çalınır.
7- Vibrafon: Afrika ve Güney Amerika'da yaygındır. Caz orkestralarında sıklıkla çalınan vibrafon, ''vibraharp'' adıyla da bilinir.
8 - Aarefon: Birçoğu hem üflemeli hem de vurmalı çalgı olan çalgılardır. Tabanca, Düdük ve Siren gibi çeşitleri bulunur.
9- İdiofon: Sesin titreşerek çıktığı müzik aletlerine verilen genel isimdir. Orkestralarda en sık çalınan idiofon çeşitleri çalpara, üçgen, halile, çantar ve el zilleridir.
10- Kordofon: Telli perküsyon aletlerine kordofon denir. Piyano, santur ve kanun, en bilinen kordofn türleri arasında yer alır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.