Beytül hikme nedir, Beytülhikmenin özellikleri nelerdir

Beytül hikme nedir, Beytülhikmenin özellikleri nelerdir
Beytül hikme nedir, Beytülhikmenin özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tarihte 9. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar olan süreç İslam'ın Altın Çağı olarak nitelendirilir. Bu dönemde Antik Yunan Felsefesinden etkilenen birçok filozof ve düşünür kaleme aldıkları eserlerle, Avrupa'da büyük yankı uyandırmıştır. Bu alim ve filozofların yetiştiği okulların birçoğu Kahire ve Irak'ta kurulmuştur.

Dar'ül Hikme adıyla da bilinen akademide birçok din bilgini, matematikçi ve filozof yetişti. Bu isimlerden bazıları şunlardır: Muhyiddin İbn Arabi, Harezmi ve Sadreddin Konevi.

Beytül Hikme, halifeliğin Abbası Devletine geçtiği dönemde, Memun ve Harun Reşid tarafından kurulmuş bir akademidir. Başlangıçta sadece kütüphane olarak faaliyet gösteren kurum, daha sonra eğitim merkezi haline gelmiştir.

İki değişim Beyt'ül Hikme'nin kuruluş sürecini hızlandırmıştır. Bunlardan ilki halifeliğin Emeviler'den Abbasilere geçmesidir. Bağdat'ın başkent ilan edilmesi de buranın tam bir kültür merkezi haline gelmesinde etkili olmuştur.

Beyt'ül Hikme'nin özellikleri nelerdir

Beytü'l Hikme, Hikmet Evi anlamına gelir. Abbasi hükümdarlarının emriyle Arapçaya çevrilen felsefi metinler, ilk kez bu akademide bir araya getirildi. Aristoteles ve Platon gibi Antik Yunan filozofları dışında, Marceluis ve Seneca gibi Roma düşünürlerinin eserleri de tercüme edildi.

Beyt'ül Hikme'de sadece felsefe değil, matematik, geometri ve astronomi alanında da çalışmalar yapıldı. Akademi Kelam, Hadis, Fıkıh ve Şiir dersleri de verildi.

830 yılında kurulan Hikmet Evinin içerisinde birçok medrese vardı. Bu medreselerde tıp ve kimya alanında eğitim veren hocalar da vardı. Beytü'l Hilmede yetişen en önemli bilim insanlarından biri Harezmi'dir. Harezmi'nin kaleme aldığı Cebir ve Denklem Hesabı Üzerine adlı kitabı, uzun yıllar boyunca Avrupa'da ders kitabı olarak okutuldu.

Yaklaşık 450 yıl boyunca eğitim verilen Beytü'l Hikme, Moğol istilası sonucu yıkıldı.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.