Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim hadis-i şerifindeki güzel ahlak ifadesinden ne anlıyorsunuz
Peygamber (a.s.), güzel ahlakı tamamlamak için geldiğini bildirmiştir. İslam, bireysel ve toplumsal olarak ahlaki ve hukuki ölçüler ve değerler ortaya koymuştur. Ahlaki değerler bireysel ve toplumsal olarak uygulanmalıdır. Güzel ahlak, milli ve manevi değerlerin dini değerler ışığında yaşanmasıdır.
Güzel ahlaklı bir insanda bulunması gerekenler, doğruluk, dürüstlük, merhamet, vicdan, insaf, hoşgörü, adalet, nezaket, letafet, kardeşlik, barışçı olmak gibi değerler ve ölçülerdir. Güzel ahlaklı bir insan kötü söz söylemez, insanların özelini araştırmaz, kibirlenmez, öfkesine hakim olur, sabırlıdır. Güzel ahlak sahibi olmak bireyin şahsi hayatında ve cemiyet hayatında sevilmesini sağlar.
Ahlâk; huy, tabiat, seciye, insanın manevî nitelikleri, tutum ve davranışları gibi manalara gelir.
İnsan denilince akılda iki kavram birlikte canlanır: Beden ve ruh. Beden için “suret”, ruh için ise “sîret” tâbirleri kullanılır. Meseleyi yaratılış açısından ele aldığımızda, bedenin yaratılışına “halk”, ruhunkine ise, “hulk” tâbir edilir. Hüsn-ü hulk, yahut hüsn-ü sîret terkipleri insanın bu iç dünyasının güzelliğini ifade ederler.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.