Belgisiz zamir nedir
Belgisiz zamirler hangi varlığın yerini tuttuğu tam olarak bilinmeyen zamirlerdir. Sayıları, ölçüleri ve miktarları tam olarak bilinemez. Çoğu belgisiz zamirler belgisiz sıfatların iyelik ekiş almış şeklidir. İyelik ekleri '' ı, i, u, ü'' harfleridir. Sıklıkla kullanılan pek çok belgisiz zamir bulunmaktadır. Bu belgisiz zamirler şunlardır;
Kimi, kimileri, kimse, biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, birazı, hepimiz, hepsi, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi kelimeler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
Belgisiz zamirler isim tamlamasında tamlayanı veya tamlananı olarak kullanılabilir. Ayrıca kişi zamirleri ve işaret zamirleri cümle içerisinde ikileme kullanılabilmektedir. Böyle bir durumda cümlede belgisizlik anlamı kazandırdıkları için belgisiz zamir görevi üstlenirler. Buna bir örnek vermek gerekir ise;
- Hepsini tekrar çağırdılar.
- Kimi de gelmeyi hiç düşünmedi.
- Buraya hepsinin gelmesi gerekiyordu.
- Tamamından sen sorumlusun.
- Herkes böyle düşünmez.
- Kimse senin gibi olamaz zaten.
- Çarşıdan ne kadar öteberi aldın?
- Birkaçı dün de gelmişti.
- Bazıları bu sabah gelmeyi düşündüler.
- Biri yer biri bakar; kıyamet ondan kopar.
- İnsanların pek çoğu bu konuda bilinçsizdir.
- Çalışanların pek azı hak ettiğini alır.
- Bazısı da hep mağdurdur.
- Elindekilerin tümünü yere bırak.
- Bütününü görmeden bir şey diyemem.
- Bir kısmını görmekle karar verilmez.
- Her biri ayrı özellikler taşır.
- Başkasının yerine konuşamam.
- Hiçbiri bunu uygun görmez.
- Falanın filânın ne dediği önemli değil.
- Kendisine bir şey söyleyecektim.
Belgisiz sıfat ve belgisiz zamir arasındaki fark
Sıfatlar, cümlelerde ismi nitelerler. Yani bir kelimenin bir cümlede sıfat olup olmadığı bir ismi nitelemesine göre anlaşılır. Bahsedilen isim cümlede açıkça bellidir. Fakat belgisiz zamirlerde bu kelimeler ismin yerine kullanılmaktadır ve bahsedilen isimlerin ne olduğu açık bir şekilde belli değildir.
- Bugün birkaç öğrenci beni ziyarete geldi. (Belgisiz sıfat)
- Bugün birkaçı beni ziyarete geldi. (Belgisiz zamir)
Yukarıdaki cümlelerden ilkinde birkaç kelimesiyle anlatılmak istenen kişilerin öğrenciler olduğu açıkça belli ve bu kelime öğrenci ismini nitelemiş. Fakat ikinci cümlede bu kelimeyle anlatılmak istenenlerin öğrenciler olduğu belli değil ve "birkaç" kelimesi ismin yerine geçmiş. Belgisiz sıfat ve belgisiz zamir arasındaki fark, bir ismi niteleyip nitelemediği ve bir ismin yerine geçip geçmediğine bakılarak anlaşılabilir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.