Bayramda az yiyin, bol su için, yürüyüş yapın
Ülkemizde bayram denince akla ilk olarak donatılmış zengin sofralar geliyor. Misafirperverliğiyle tanınan milletimiz baklavadan sarmaya, pastadan böreğe pek çok çeşit ikram ile ziyaretçilerini memnun etmek istiyor. Ancak, her şeyin fazla insan sağlığı açısından tehdit oluşturuyor. Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma İlhan, bayramda tüketilen besinler ve tüketim sıklığı ile ilgili önemli bilgiler verdi. İlhan, orucun sona erdiği ve bayramın birinci günü, güne hafif bir kahvaltıyla başlamanın önemli olduğunu söyledi.
FAZLA ÇİKOLATA VE TATLI MİDE YANMASINA NEDEN OLABİLİR
Diyetisyen İlhan, bayramların vazgeçilmezi çikolata, tatlı ve şekerlemelerin kararında tüketilmesini tavsiye etti. Bunları fazla miktarda tüketilmesini mide yanması ve barsak bozukluğu şikayetlerine neden olabileceğini belirten İlhan, “Yine fazla miktarda ve yağlı besin tüketimi kişilerde gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi mide ve barsak sistemi rahatsızlıklarını tetikliyor. Bunlara ek olarak tansiyon yükselmesiyle de karşılaşılabiliyor.” dedi.
RAMAZAN ÖNCESİ YEMEK ALIŞKANLIĞINA YAVAŞ YAŞAV GEÇİN
Ramazan’dan önceki yemek alışkanlıklarına yavaş geçiş yapmanın önemine dikkat çeken İlhan, özellikle bayram ziyaretlerinde çok fazla çay ve kahve içilmesinin doğru olmadığını kaydetti. İlhan şu uyarılarda bulundu; “Sürekli yüksek miktarda kafein içeren çay ve kahve tüketmek uykusuzluk, çarpıntı, anksiyete gibi pek çok sağlık problemine yol açabiliyor. Çayın mümkün olduğunca açık, kahvenin de şekersiz veya kafeinsiz hazırlanması öneriliyor. Günde 3 bardaktan fazla çay, 2 bardaktan fazla kahve tüketmemek gerekiyor. Bunun yerine bitki çayları tercih edilebiliyor.”
RAMAZAN’DA OLUŞAN SIVI KAYBI DİĞER GÜNLERDE TELAFİ EDİLMELİ
Diyetisyen İlhan, Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşan sıvı kaybının yerine konması gerektiğini söyledi. İlhan, “Günde en az 2-2,5 litre su içilmesini öneriyoruz. Hazır meyve sularını şeker içeriklerinden dolayı ve asitli içecekleri de hem şeker hem de asit içeriklerinden dolayı tüketmemek gerekiyor. Bu içeceklerdeki şeker ve asit seviyeleri sindirim sistemini olumsuz etkiliyor. Bunun yerine ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdaların öğünlere eklenmesinde sakınca görülmüyor.” dedi.
YAKIN MESAFELERE YÜRÜYEREK GİDİN
Ramazan sonrası gece yeme alışkanlığından vazgeçilmesi gerektiğini belirten İlhan, fazlalıkların düzenli yürüyüş yapılarak atılabileceğini söyledi. İlhan, “Ramazan ayında beslenme düzeninden dolayı metabolizma yavaşlıyor. Bu süreçte günlük aktiviteler de azalıyor. Bu nedenle bayram ziyaretlerine özellikle gidilecek yakın mesafeler için araç kullanmak yerine yürüyüş yapılmasını öneriyoruz.” diye konuştu.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.