Barış içinde yaşamak niçin bir ihtiyaçtır
1. Barış içinde yaşamak niçin bir ihtiyaçtır? Açıklayınız.
Barış: sulh, selamet, uzlaşı, savaşsızlık durumu, savaştan sonra silah bırakma, küs ve dargın olmama hâllerine denir. Barışın zıt anlamlısı ise savaş, kargaşa ve anarşidir.
Bireyler arasındaki barış, toplumsal barışı doğurur. Toplumsal barış ise toplumda huzur, güven ve mutluluğun sağlanması, insanca yaşam şartlarının oluşturulmasına katkı sağlar. Dünyada birlikte yaşamın anahtarı barıştır. Barışın dini, dili, ırkı, rengi, cinsiyeti, kültür ve medeniyeti olmaz. Barış herkes için gerekli bir durumdur.
Barışın hâkim olduğu toplumlarda huzur, güven, sevgi ve saygı egemen olur. Herkes birlikte, dostça ve kardeşçe bir yaşam sürer. Toplumlar daha çok gelişip kalkınır. Bunlar da insanların mutlu, huzurlu olmasına imkân tanımaktadır. Savaş bölgelerinde ise kan, gözyaşı, yokluk, ayrılık ve hüzün bulunmaktadır.
Barış, insan varlığını, kültürel değerleri korur ve geliştirir. Barış, toplum hayatında anlaşmazlıkların giderilip bireylerin birbirine güven duydukları huzurlu bir ortam için gereklidir. Barışın olmadığı durumlarda insan haklarından, adalet ve hukuktan bahsetmek mümkün değildir. Savaş, bireylerin ruhsal hayatlarında çöküntüye sebep olmaktadır. Onlar-da yıllarca izleri silinmeyen derin yaralar açmaktadır.
2. İslam dininin barışa verdiği önemi açıklayınız.
İslam'ın kelime anlamlarından biri de; barış, huzur, selamet anlamlarına gelir. İslamiyetin özünde kargaşa, anarşi, savaş yoktur. Bu durumlar olursa İslam'ın tam olarak yaşanması imkansız bir hâl alır. İslam'ın tam olarak yaşanabilmesi ve uygulanabilmesi için ''barış ve huzur'' gereklidir. Bu konu Kur'an'da “Ey İman edenler, Hep birlikte barışa girin. Sakın şeytanın peşinden gitmeyin; çünkü o apaçık düşmanınızdır.” şeklinde geçmektedir. (Bakara 208)
3. Savaşların yol açtığı olumsuzlukları aşağıdaki kutulara yazınız.
- Can kaybına neden olur
- Savaşlar kıtlıklara yol açar.
- Savaşlar yoksulluklara neden olur.
- Savaşlar insanların evlerinden yurtlarından olmasına neden olur.
- Savaşlar insanların ölmesine ve kimsesiz kalmasına neden olur.
- Savaşlar çevreye zarar verir.
- Savaşlarda atılan bombalar nesillerin helak olmasına ve nesillerin tükenmesine neden olur.
- Savaşlar insani krizlerin yaşanmasına neden olur.
- Savaşlar eğitimin durmasına hayatın yaşanmaz olmasına neden olur.
- Savaşlar kıtlık ve açlık, susuzluk ve kuraklık getirir.
2- Kabile ve sınıf ayırımı yapmaksızın insanlar arasında barışı sağlaması
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.