Ay tutulması olayında Güneş, Dünya ve Ay’ın dizilimi nasıldır
Ay, kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür. Güneş, karşı düğüm noktasında veya ona yakın olmalıdır. Bu şartlar altında Dünya'nın gölgesi Ay'a düşer. Bu 42.000.000.000 km uzanan gölge konisi Ay'ın uzaklığından yaklaşık 8800 km geniştir. Ay, saatte 3456 km hareket ettiği için ortalama Ay tutulmasının zamanı yaklaşık 40 dakika ile bir saat arasında değişir. Ay tutulması, yeryüzünün Ay'ın ufuk çizgisinin üzerinde olduğu herhangi bir bölgesinden gözlenebilir. Ay'a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan Güneş ışınları Dünya'nın atmosferi tarafından kırıldığı için, Ay tutulmasında Ay, tamamen kaybolmaz. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır.Bunun sonucunda Ay tutulması olur.
Ay tutulması ve Güneş tutulması olayları rutin olarak gerçekleşen gökyüzü olayları olarak bilinmektedir. Periyodik bir zaman içinde bazı belli evrelerde gerçekleşir. Ay tutulması sırasında Ay, dolunay evresinde, Güneş tutulması sırasında Ay yeni ay evresinde bulunmaktadır.
Ay tutulması sırasında Ay, Güneş ve Dünya belli noktalarda yer alır. Bu gök cisimlerinin dizilimi ise önemlidir. Ay tutulması olayında Güneş, Dünya ve Ay’ın dizilimi, Güneş, Dünya ve Ay şeklinde meydana gelmektedir. Ay tutulması olayı, yılın belli dönemlerinde ve belli zaman aralıklarında gerçekleşir ve bu olay yeryüzünden çıplak gözle çok kolay gözlemlenir.
Güneş tutulmasında hangi gök cisminin gölgesi Dünya üzerine düşer
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.