Atom kelimesinin anlamı nedir, atomun yapısı hakkında bilgi veren hangi atom modellerini biliyorsunuz
1. Atom kelimesinin anlamı nedir?
Cevap: Bir çekirdek ve çekirdek içinde proton ve nötronla çevresinde yörünge üzerinde devinen elektronlardan oluşan, kimyasal olarak bir elementin bütün özelliklerini taşıyan en küçük parçası; birkaç türü birleşince molekül oluşturan parçacık.
2. Atomun yapısı hakkında bilgi veren hangi atom modellerini biliyorsunuz?
- Atom, bir elementin kimyasal özelliklerini taşıyan en küçük yapı taşıdır.
- Atom, temel olarak bir çekirdek ve onun etrafında bulunan elektron bulutundan oluşur.
- Atom çekirdeği, elektrondan kütlece büyük iki temel parçacıktan; proton ve nötrondan oluşmaktadır.
- Protonun elektrik yükü +1’dir, nötron ise yüksüz bir parçacıktır. O halde atom çekirdeği pozitif elektrik yüküne sahiptir. Elektron ise eksi bir (-1) elektrik yüküne sahiptir.
- Çekirdeki etrafındaki elektron sayısı çekirdekteki proton sayısına eşitse atom yüksüzdür. Elektron sayısı proton sayısından farklı ise elektron yüküne sahip olur ve ‘iyon’ (iyonlaşmış atom) adını alır.
- Proton sayısı bir atomun kimyasal özelliklerini belirler ve bilinen elementler, proton sayılarına göre sıralanır.
- Proton sayıları aynı ancak nötron sayıları farklı atomlara o elementin izotopları denir.
- İzotoplar kimyasal olarak aynı özelliklere sahiptir ancak bazı fiziksel özellikleri (örneğin kütleleri) farklıdır.
Thomsan ve Rutherford atom modelini biliyorum.
3. Evrenin başlangıcını açıklayan teori veya hipotezlerden hangilerini biliyorsunuz?
Cevap: Evrenin başlangıcını açıklayan büyük patlamayı biliyorum. Büyük Patlama evrenin başlangıcını ve zamanla gelişimini açıklayan kozmolojik modeldir. Kozmik artalan ışıması, evrenin büyük ölçekteki yapısı, Hubble yasası ve evrende hafif elementlerin bolluğu da dâhil olmak üzere pek çok fiziksel olguyu başarıyla açıklar.
4. Radyasyon nedir? Radyasyon yayan araçlara örnek veriniz. Çevrenizde radyasyon yaydığını düşündüğünüz araçlar var mı?
Cevap: Radyasyon, dalga, parçacık veya foton olarak adlandırılan enerji paketleri ile yayılan enerjidir ve daima doğada var olan, birlikte yaşadığımız bir olgudur. Radyasyon yayan cihazlar denilince akla ilk etapta bilgisayarlı tomografi, anjiyografi ve mamografi cihazları gelir. Cep telefonlarının radyasyon yaydığını kesinlikle duymuşsunuzdur, bununla birlikte; elektrikli süpürge, tost makinası, ütü, mikser ampul buzdolabı, saç kurutma makinesi, çamaşır makinesi, televizyon ve ekmek kızartma makinesi ve rondo gibi tüm küçük mutfak aletleri ve elektrikli ev aletleri elektro manyetik radyasyon yayan cihazlar grubuna girmektedir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.