Atatürkçülük nedir

Atatürkçülük nedir
Atatürkçülük nedir, ne anlama gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kemalizm de denir. Mustafa Kemal Ata­türk’ün Türkiye’yi çağdaş uygarlık düze­yine ulaştırabilmek için; tam bağımsızlık; halk hükümeti; çağdaş uygarlık; halk ege­menliği; devletçilik; cumhuriyetçilik; mil­liyetçilik; laiklik; inkılâpçılık ilkelerini top­luma ve devlete egemen kılmasıdır. Toplum­sal, ekonomik, siyasal ve kültürel alanda başlatılan reformların gerçekleşmesi, yer­leşmesi için Mustafa Kemal bu ilkeleri bir kuram olarak değil uygulamalı yönlendi­rici bir dünya görüşü olarak ortaya koydu.

Bu bağlamda Atatürkçülük çağın değişen koşullarına uygun olarak toplum sorunla­rına yön veren dinamik bir olgu olarak or­taya çıktı. Atatürkçülük her Türk gencinin ruhuna ve düşüncesine egemen olduğun­da Atatürk’ün belirlediği çağdaş uygarlık düzeyine ulaşabileceğiz.

Türkiye’nin çağdaş uygarlık düzeyine erişebilmesini Atatürk’ün başlattığı devrimlerin yürütülmesine bağlayan öğreti. Kısaca Atatürkçülük; Türk İnkılâbı, fikir ve idealin dile getirilişi ve uygulamada da başarıya ulaşmasıdır. Atatürkçülük; tarihi ve sosyolojik gelişmelerin bir sonucudur.

Türk milletinin bu gün ve gelecekte tam bağımsızlığa, huzur ve refaha sahip olması, devletin millet egemenliği esasına dayandırılması, aklın ve bilimin rehberliğinde Türk kültürünün çağdaş uygarlık düzeyi üzerine çıkarılması amacıyla, temel esasları yine Atatürk tarafından belirtilen, devlet hayatına, fikir hayatına, ekonomik hayata, toplumun temel kurumlarına ilişkin gerçekçi fikirlere ve ilkelere ATATÜRKÇÜLÜK denir. Atatürkçülük, Türk milletinin ihtiyaçlarından ve tarihi gerçeklerinden çıkmış olup ilerleme ve yenileşme amacı taşımaktadır.

134
27
135
13
19
2
9
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum