Asya merkezli Türk devletlerinde meşruiyetin Gök Tengri’ye dayandırılmasının nedenleri neler olabilir

Asya merkezli Türk devletlerinde meşruiyetin Gök Tengri’ye dayandırılmasının nedenleri neler olabilir
Asya merkezli Türk devletlerinde meşruiyetin Gök Tengri’ye dayandırılmasının nedenleri neler olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kut sahibi olduğu kabul edilen Türk kağanının yalnız kendi milletini değil bütün insanlığı yönetme yetkisine sahip olduğunu göstermekteydi. Asya Hun Devleti hükümdarlarının sonsuz genişlik, yücelik ve ululuk anlamlarına gelen “tanhu” veya “şanyü” unvanlarını kullanmaları da bunun kanıtıydı.

  • Doğa Kültü ve Şamanizm: Türk toplumlarının doğaya ve doğaüstü varlıklara verdiği önem, Gök Tengri'nin kutsallığına vurgu yapılmasını sağlamış olabilir.
  • Toplumsal Birleştirme: Ortak bir inanç sistemi, farklı boylar ve kabileleri bir araya getirerek toplumsal bir birliktelik oluşturmuş olabilir.
  • Hükümdarın Meşruiyeti: Hükümdarlar, tanrısal bir iradeye dayanarak meşruiyetlerini güçlendirmiş ve halk nezdinde daha fazla saygı kazanmış olabilir.
  • Dış Tehditlere Karşı Güç Gösterisi: Gök Tengri'ye dayalı bir meşruiyet, dış düşmanlara karşı üstünlük hissi yaratmış ve güç gösterisi olarak kullanılmış olabilir.

21
120
3
8
33
8
35
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.