Aşure günü neler yapılır
10 Muharrem Aşûre günü, Muharrem ayının onuncu günü olup o günde şu mühim hâdiseler husûle gelmiştir:
- Arşu’l-a‘lâ, kürsî, levhu’l-mahfûz, yedi kat semâ ve dünyânın yaratılması,
- Hz. Âdem (a.s.)’a hayat verilmesi,
- Hz. İdrîs (a.s.)’ın semâya kaldırılması,
- Hz. Nûh (a.s.)’ın tufândan kurtarılması,
- Hz. İbrâhîm (a.s.) ve Hz. İsmâîl (a.s.)’a cennetten koç indirilmesi,
- Hz. İbrâhîm (a.s.)’ın, Nemrût’un ateşinden selâmete erdirilmesi,
- Hz. Eyyûb (a.s.)’ın belâlardan kurtarılması,
- Hz. Mûsâ (a.s.)’ın, Fir‘avn’un denizde boğulması ile ondan kurtarılması,
- Hz. Yûnus (a.s.)’ın balığın karnından çıkarılması,
- Mahşer Muharrem ayının 10. günü (Aşûre günü) kurulacaktır. İnşâallâh.
Muharrem orucu nedir, ne zaman tutulur
Muharrem ayı orucu için tavsiye edilen Aşure günü ile birlikte bir gün öncesi ve sonrası olmak üzere şeklindedir. Yani Muharrem’in 9 ve 10. günlerinde veya 10. ve 11 günlerinde oruç tutmak gerekir. Aşure günü yani Muharrem’in 10. günü, bu sene 29 Ağustos Cumartesi gününe denk geliyor. Buna göre 28-29 Ağustos veya 29-30 Ağustos günleri, tavsiye edilen oruç tutma günleri olmaktadır.
“Allah-u Teala Aşure gününü oruçlu geçirene 1000 Hac, 1000 Umre ve 1000 Şehid sevabı yazar ve kendisine doğu ile batı arasındakilerin ecri verir. Bu kişi Hz. İsmail’in (a.s.) çocuklarından 1000 köle azad etmiş gibi olur. Kendisi adına cennette 70.000 köşk kaydedilir ve Allah (c.c.) O’nun canını cehenneme haram kılar.”
Rivayete göre “Aşura gününü oruçlu geçirene 10.000 melek sevabı verilir. O gün, İhlâs Sûresini 1000 kere okuyana Allah-u Teala (c.c.) Rahmet nazarı ile bakar ve o kişi sıddıklardan yazılır”
“Her kim aşure gecesini (ibadetle) ihya ederse, Allah (c.c.) onu dilediği kadar ihya edecek”
“Her kim aşure gecesini ibadetle geçirir ve ertesi günü de (yani aşure gününü) oruçla geçirirse o kişi ölürken nasıl öldüğünü bilmeden ölecektir”
2- Sıla-i rahim yapmalı. Yani akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini almalı. Hadis-i şerifte; “Sıla-i rahmi terk eden, Aşure günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa’nın sevabı kadar ecre kavuşur” buyuruluyor.
3- Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte; “Aşure günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur” buyurulmuştur.
4- Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte; “Aşure günü, on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur” buyurulmuştur.
5- Çoluk çocuğunu sevindirmeli! Hadis-i şerifte; “Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur” buyurulmuştur.
6- İlim öğrenmeli! Hadis-i şerifte; “Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allah-u Teala’yı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer” buyurulmuştur. Ayrıca Kur’an-ı Kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı.
7- O gün, eve ufak-tefek erzak alınırsa, bir sene boyunca evde bereket olur.
8- O gün gusledenler, bir sene ufak tefek hastalık görmezler.
9- 10 defa şu dua okunur : “Sübhanallahi mil el-mizan ve müntehel-ılmi ve mebleğarrıza ve zinetel arş.”
10- O gün, oruç tutulacak; fakat Muharrem'in sâdece 10'uncu günü oruç tutulmaz. (9.-10.), (10.-11.) veyâ (9.-10.-11.) günleri tutulur.
11- İşrâkten sonra (kuşluk vakti) dört (4) rek‘at namâz kılınacak. Her rek‘atte Fâtihâ-yı şerîfeden sonra elli bir (51) adet İhlâs-ı şerîf okunur.
12- Mekrûh olmayan bir vakitte 2 rek‘at namâz kılınacak. Her rek‘atte Fâtihâ-yı şerîfeden sonra on bir (11) İhlâs-ı şerîf okunur.
13- 70 (yetmiş) def‘a;“Hasbünâ'llâhu ve ni‘me'l-vekîl ni‘me'l-mevlâ ve ni‘me'n-nasîr, gufrâneke rabbenâ ve ileyke'l-masîr” denilecek.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.