Asit yağmurlarına neden olan gazlar nelerdir

Asit yağmurlarına neden olan gazlar nelerdir
Asit yağmurlarına neden olan gazlar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Asit yağmurları, çevre kirliliklerinin bir sonucu olarak meydana gelmektedir. Hava kirliliklerinin neden olduğu asit yağmurları, ormanların yok olmasına, toprak yapısının bozulmasına ve bazı canlıların hayatının yok olmasına neden olmaktadır. Asit yağmurlarına neden olan bazı bileşikler bulunmaktadır.

Sülfür ve azot bileşikleri gaz halinde havaya karışınca yağmur suları aracılığıyla kolayca asit yağmuruna dönüşebilmektedir. Kükürt ve azot elementi taşıyan gazların havaya salınması, hava kirliliğinin oluşması ve havadaki bazı bileşiklerle sülfür ve azot bileşikleri meydana gelmesi asit yağmurlarına neden olan gazları oluşturmaktadır. Bu nedenle çevre kirliliğine karşı mücadele edilmesi ve hava kirliliklerinin önlenerek denetimlerin arttırılması gerekmektedir.

Asit yağmurlarına neden olan gazlar:

  • Kükürtdioksit
  • Azot oksit
  • Sülfüroz asit
  • Sülfirik asit
  • Nitrik asit

Bu gazlar doğa için zararlıdır ve fosil yakıtların kullanılması ile doğaya karışır. Doğaya karışan bu gazlar, havada kimyasal reaksiyona girer.

Asit yağmurlarına hangi gazlar neden olabilir

Hava kirliliğine olan katkılarına bakıldığı zaman, asit yağmurlarına neden olan gazlar içerisinde CO'nun %52, SO2'nin % 18, Hidrokarbonların %12, NO2'nin % 6 ve diğer parçacıkların ise % 12 oranında katkıda bulunduklarını söyleyebiliriz. Özellikle termik santrallerde, ısıtma sistemlerinde ve endüstri kurumlarında kullanılan kömürün atmosfere kül dediğimiz kadmiyum ve kurşun gibi maddeler içeren CO2 ve SO2 yayması havadaki kirliliğin başlıca sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kömür ve petrol tüketiminin artmasına bağlı olarak atmosferde bulunan karbonmonoksit gazı miktarının da yükselmesi söz konusudur. Başta artan taşıt sayısına bağlı olarak petrol tüketiminin de artması ile birlikte yanardağlarda bulunan SO2 ve CO2 gazlarının da atmosferdeki gaz miktarını artırmaktadır. Bu gazların havadaki su buharı ile birleşmesi sülfirikasit ve nitrik asit olarak yere düşmesine neden olduğundan dolayı tüm bu gazları asit yağmurlarına neden olan gazlar kapsamında değerlendirmemiz söz konusudur. Bu sebeple bahsi geçen enerji kaynaklarının kullanımında daha dikkatli olunması gerekir.

46
141
48
45
44
104
252
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.