Araştırmalarda yararlanılan eserlerin kaynakça bölümünde gösterilme nedenleri nelerdir
Ödev cevabı kısaca,
Kaynakça bölümü, araştırmada kullanılan kaynakların tam olarak belirtilmesini sağlayarak diğer araştırmacıların çalışmalara erişimini sağlar, bilgiyi doğrulamaya yardımcı olur, ileri araştırmalar için referans kaynakları sunar ve akademik iletişimi destekler. Bu bölüm, çalışmanın güvenilirliğini artırır, okuyuculara başvurulan kaynakları gösterir ve akademik etik kurallarına uyulmasını sağlar.
Kaynakça, diğer adıyla bibliyografya, eser hazırlayan kişinin başka eserlerden faydalanması durumunda bunları, kendi eserinin sonunda belirtilmesidir. Örneğin bir kitabın hazırlanmasında başka kaynaklardan yararlanırsak, bu kaynakları kitabın son sayfasında, kaynakça adı altında belirtmemiz gerekmektedir. Böylece eserimiz güvenilir olma özelliğini taşır.
Kaynak gösterme bilim ve sanat etiğinin gereğidir. Hangi biçimde olursa olsun bilgi ileten kişi bilginin kaynağını gösterme sorumluluğunu taşımalıdır. Başkalarının bilgi birikiminden ve düşüncelerinden yararlanılan her çalışmada (kitap, tez, makale, rapor, bildiri, ödev, web sayfası, vb) yararlanılan bilginin kaynağı, neyin nereden ödünç alındığı açıkça belirtilmelidir. Kaynak gösterme bilim-sanat etiğinin bir gereğidir.
Başkalarının düşünceleri iki şekilde aktarılabilir. Birincisinde özgün (orijinal) anlatım hiç değiştirilmez. Bu şekilde yapılan aktarmaya alıntı denir; alıntı metinde özgün kaynakta geçtiği biçimiyle tırnak işareti içinde gösterilir, tırnak işareti kapatıldıktan sonra ilgili kaynağa gönderme yapılır. Diğerinde ise özgün anlatım değiştirilerek aktarma yapılır. Anlatımın değiştirilmiş olması aidiyeti değiştirmez. Burada düşünce hala bir başkasına aittir ve aidiyeti bildirmek için metin içinde kaynağa gönderme yapılması mutlaka gereklidir.
Kaynakçada, ilgili yayının künyesi kurallara uygun olarak verilmeli (örnekler için Künye Düzeni Bölümüne bakınız), künye içindeki bilgi öğeleri tam ve doğru olmalıdır. Kaynakçada her kaynağa yalnız bir kez yer verilmelidir. Kaynakça, hangi bilginin hangi kaynaktan alındığı konusunda fikir vermez. Bu bilgi, metnin içinde ilgili yerde, söz konusu bilgi kaynağına gönderme yapılarak aktarılmalıdır.
Kaynakça: http://www.bingol.edu.tr/media/258313/ArsYonBolum4-Kaynak-Gostermenin-Onemi-ve-Temel-Kurallar.pdf
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.