Anıtkabir'in girişinde yer alan heykeller hangi uygarlığın sanat uslübuyla ile yapılmıştır

Anıtkabir'in girişinde yer alan heykeller hangi uygarlığın sanat uslübuyla ile yapılmıştır
Anıtkabir'in girişinde yer alan heykeller hangi uygarlığın sanat üslubuyla ile yapılmıştır sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : Anıtkabirin girişinde yer alan heykeller hangi uygarlığın sanat uslübuyla ile yapılmıştır  

A- Sümer

B- Hitit

C- Frig

D- Roma

Doğru Cevap: Hitit

Hitit Uygarlığı Hakkında Bilgi

Anadolu’da parlak bir medeniyet kurmuş olan Hititler ile ilgili bilgiler. Kadeş Savaşı, Hitit Yazısı hakkında bilgiler.
HİTİTLER M. Ö. 1900-1200 yıllarında Anadolu ve Suriye’de yaşamış bir kavimdir. Başkentleri Hattuşaş (bugünkü Boğazköy) idi.
 
Hititler’in Anadolu’ya doğudan geldikleri sanılıyor. Eski Mısırlılar’ın, Asurlular’ın, Babilonyalılar’ın rakipleri olan Hititler Anadolu’da büyük bir medeniyet kurmuşlardır. Yakın zamanlarda yapılan kazılarda birçok arkeolojik eserler ele geçirilmiştir.
 
Hitit Devleti’nin «Eski Krallık Devri» diye bilinen ilk çağı M. Ö. 1650 yılına kadar sürmüştür. Anadolu’ya yerleşen Hititler M. Ö. 1900 yılından başlayarak bu bölgede derli toplu bir devlet kurmak için çalışmalara giriştiler, en sonunda İmparator Labarnaş Hitit birliğini kurmayı başardı. M. Ö. 1810’da kral I. Mürşil zamanında bütün Anadolu Hitit devletinin sınırları içine alınmış oldu. Murşil daha sonra, Mezopotamya’ya yürüyerek Hamurabi sülalesine son verdi. Ancak, onun ölümünden sonra ülkede bazı kargaşalıklar çıktı. Yüzyıl kadar süren kargaşalıkların sonunda Kral Telepinuş ülkeyi yeniden düzene sokmayı başardı.
 
Hitit GüneşiTelepinuş’un ölümünden sonra M.Ö. 1650 yılında başlayan, iki yüzyıl süren devre «Karanlık Devir» diye bilinir. Hititler’in bu devresi hakkında hiçbir belge ele geçmemiştir. M.Ö. 1450 yıllarında Hititler’in yeniden kendilerini topladıkları görülür. Başkenti gene Hattuşaş olan bir birlik kurdular. Hititler’in en parlak çağı olan M. Ö. 1200 yılına kadar süren bu devreye «Yeni Krallık Devri» denir.
 
Hititler’in en ünlü hükümdarı Subbiluliyuma bu devrede yaşamıştır. Subbiluliyuma komşusu Mitanni devletinin sınırlarını küçülttüyse de, Asurlular’la doğrudan doğruya komşu olmak istemediği için, bu devleti büsbütün ortadan kaldırmadı. Ayrıca, Halpa’yı (Halep’i) işgal etti. Subbiluliyuma’nın ölümünden sonra (M.Ö. 1346) yerine II. Murşil geçti. O da bazı istila hareketlerinde bulundu. Ondan sonra tahta Muvatalliş geçti

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum