Anadolu’nun Türk yurdu olmasını kolaylaştıran siyasi, sosyal ve ekonomik sebepleri
Siyasi: Anadolu topraklarında yaşanan otorite boşluğudur. Bu boşluğun yaşanma sebebi, o topraklara uzun yıllardır egemen olan Bizans İmparatorluğu gücünün eskisi gibi olmamasıdır. Bu boşluk, Anadolu'nun Türk yurdu olmasına zemin hazırlayan siyasi bir sebeptir.
Sosyal: Türklerin Beylikler kurduğu topraklarda yaşayan halkına özgürce davranma hakkı vermesi, o toprakların Türklerin olmasını hızlandırmıştır. Çünkü halka kendilerini sevdirmişler ve onlara din ve düşünce özgürlüklerini sunmuşlardır. Bu sayede halk, adil bir yönetime güvenmiştir.
Ekonomik: Türklerin kurduğu beylikler, ekonomik faaliyetlerini de önlemler alarak yürütmüşlerdir. Bu önlemler sayesinde Anadolu'nun temel taşlarını oluşturan ekonomik faaliyetler (tarım, hayvancılık, ticaret gibi) güven ortamı içerisinde yürütülmüştür.
Siyasi sebebin başında o dönemde Anadoluyu yöneten Bizans İmparatorluğunun içinde bulunduğu zayıflık diyebiliriz. Anadoluyu ihmal eden ve Anadolu'daki ordusunu yeterince önemsemeyen Bizans İmparatorluğuna karşı kazanılan zaferler, özellikle Pasinler(1028) ve Malazgirt (1071) savaşları Anadolu'nun Türk yurdu olmasında büyük katkı sağlamıştır.
Anadoluyu ele geçiren Türklerin burada yaşayan halka hoşgörülü davranması, Türklerin fethettikleri yerlere Türkçe isimler vermesi, Anadolu'nun Türk yurdu olmasındaki sosyal sebeplerdendir.
Orta Asya'nın verimsiz topraklarından göçerek Anadolu'nun verimli arazilerine göçen Türklerin ekonomik faaliyet olarak tarım yapması, Anadolu'nun konumundan dolayı ticaret yollarını kontrol etmeleri de ekonomik sebepler arasındadır.
Siyasi:
- Bizans İmparatorluğu’nda sık sık yaşanan taht kavgaları merkezî otoritesinin zayıflaması
- Ermeni ve Gürcülerle sık sık yaşanan siyasi sorunların Bizans İmparatorluğu’nu yıpratması
- Bizans-Sasani savaşları yüzünden Anadolu tahribata uğraması, halkın can ve mal güvenliğinin kalmaması
- Türklerin fetih ettikleri yerlerde kimsenin dinine, diline ve inancına müdahale etmemeleri
Sosyal:
- Bizans, uyguladığı baskıcı ve ihmalkâr politikaları sebebiyle Anadolu halkının desteğini kaybetmeleri,
- Dini baskılar sonucu Bizans yönetimine duyduğu öfke,
- Halkın güvenliğini kalmaması, hayat şartlarının zorlaşması
Ekonomik:
- Ticaret yolları güvenliğini kaybetmesi,
- Tarımsal üretimin iyice azalması.
- Anadolu’da yaşayan Ermeniler, Süryaniler ve Rumların ise Bizans’ın ağır vergilerinden bunalmaları
Anadolu’ya Türklerin yurdu anlamına gelen Turkiya denmesinde hangi faktörler
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.