Ana ve ara renkler nelerdir

Ana ve ara renkler nelerdir
Ana ve ara renkler nelerdir, ara renkler nasıl elde edilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Renk, ışığın gözün retinasına değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır.

Ana renkler hangileridir

Kırmızı, sarı ve mavi renk çemberinde ana renklerdir. Doğada tek başlarına yer alan ve karışımlarıyla ara renkleri meydana getiren renklere ana renk denilmektedir.

  • Kırmızı
  • Sarı
  • Mavi

Ara Renkler

Yeşil, turuncu ve mor ara renklerdir. Ana renk olarak nitelendirilen renklerin ikişerli olarak aynı oranlarda karıştırılması sonucunda elde edilen renklere ara renk denilmektedir. Bu renkler ayrıca yardımcı renkler olarak da tanımlanır.

  • Turuncu
  • Yeşil
  • Mor

Turuncu renk nasıl elde edilir

Sarı ve kırmızı karışımında turuncu renk elde edilir. Turuncu rengi additif renk sintezine göre kırmızı ve sarı arasında, dalgaboyuya göre 585-620 nanometre civarında olan bir renktir.

Yeşil renk nasıl elde edilir

Yeşil renk, maviyle sarının karışımıdır. Yeşil renk elektromanyetik tayf'ın insan gözüyle görülebilen renklerinden biridir. Turuncu ve mor ile birlikte ara renklerden birini oluşturur.

Mor renk nasıl elde edilir

Mor rengi kırmızı ve mavi renklerin karışımı ile ortaya çıkıyor. Mor, en kısa dalgaboylu, elektromanyetik tayfta daha çok maviye yakın olan renge verilen isimdir. Mor ara ve soğuk bir renktir. karşıt rengi turuncu'dur.

199
21
225
15
19
28
45
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.