Aktüer ne iş yapar

Aktüer ne iş yapar
Olasılıkları hesaplamayı seviyorsanız, sigorta konularında istatistikselişlem yapmayı ilgi çekici buluyorsanız işte merakınızı giderecek birmeslek.

Aktüer, sigortacılık tekniğiyle buna ilişkin yatırım, finansman ve nüfus hareketleri konularında olasılık ve istatistik teorilerini uygulayan, tablolar hazırlayan ve raporlar oluşturarak kesin hesapları onaylayan kişidir.

Aktüer; esas olarak sigorta programları hazırlamakla birlikte,

• Sigorta yapılan insan, ürün ve eşyalarda ortaya çıkan kayıp ve hasar miktarlarını hesaplar,
• Yangın, kaza ve özellikle ölüm gibi felaketlerin görülme sıklığına bakarak bunların gelecekte ortaya çıkabilme olasılığını hesaplar,
• Sonuçları tablo ve grafiklerle gösterir,
• Tablo ve grafiklere dayanarak çalıştığı sigorta şirketinin veya sosyal güvenlik kurumunun yükümlülüklerini ve tarifelerini belirler,
• Yedek kaynak ve kar paylarını hesaplar,
• Sigorta şirketinin finansal raporlarını hazırlarlar.

Bu mesleği yapacak kişilerin; genel olarak analitik düşünme gücüne sahip, matematik ve ekonomiyle ilgili ve bu alanlarda başarılı, ayrıntıyla ilgilenmekten sıkılmayan, dikkatli ve yeniliklere açık, sabırlı, insanlarla iletişiminde sorun olmayan kişiler olması gerekir. Aktüer büro ortamında çalışır ve çeşitli kuruluşların sigortacılık işlemlerini gerçekleştirebilmek için aktif olarak diğer kuruluşlarda çalışan bireylerle ve çalışma arkadaşlarıyla iletişim hâlindedir. Birinci derecede sayısal verilerle uğraşır. Çalışma saatleri düzenli olup hafta sonu çalışması ve fazla mesai yapılması söz konusudur.

Mesleğin eğitimi, üniversitelerin bankacılık ve sigortacılık yüksekokulu Aktüerya bölümü ile fen fakültesinin Aktüerya Bilimleri bölümlerinde verilmektedir.

Sigortacılık ve risk yönetimi ülkemizde hızla gelişmekte ve çeşitlenmektedir. Hayatta oluşabilecek tüm risklere karşı koruyucu ve giderici önlemlerin alınmasına yönelik ihtiyaçların ortaya çıkması ve çeşitlenmesi, sosyal güvenlik kuruluşlarının sunmuş olduğu hizmetlere talebi arttırmıştır. Buna paralel olarak bu alanda geniş bir istihdam alanı oluşmuştur. Bu piyasada çok önemli sayılabilecek rekabet yaşanmaktadır. Meslek elemanları sigorta şirketlerinde, bankacılık sektöründe ve sosyal güvenlik kuruluşlarında iş bulabilirler.

Benzer Meslekler;

  • İktisatçı-Ekonomist
  • İstatistikçi

Kaynak:Eğitim Sistem

7
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.