9. Sınıf SDR Dikey Fizik Sayfa 140 Cevapları

9. Sınıf SDR Dikey Fizik Sayfa 140 Cevapları
9. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Kendimizi Değerlendirelim Sayfa 140 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

KENDİMİZİ DEĞERLENDİRELİM - 5.4

Küresel ısınmaya karşı alınacak tedbirlere yönelik bir proje geliştirelim. Projemizi poster, broşür veya elektronik sunu ile tanıtalım. Not: Proje, kitap sonunda yer alan proje değerlendirme ölçeği ile değerlendirilebilir.

  • Enerji dostu ampuller kullanılmalı.
  • Televizyonlar bekleme konumunda bırakılmamalı.
  • Doğru ışıklandırma kullanılmalı.
  • Klima yerine vantilatör kullanılmalı.
  • Evler ısı kaybına karşı yalıtılmalı.
  • Eşyalar, radyatörleri kapatmayacak şekilde yerleştirilmeli.

1. İletim, ışıma ve konveksiyon yoluyla ısı yayılmasına günlük yaşamdan örnekler veriniz.

Isının İletim Yolu ile Transferi

Günlük hayattan örnek vermek gerekirse; çay dolu bir bardağın içerisine metal bir çay kaşığı konulduğu zaman, başlangıçta soğuk olan çay kaşığının sap kısmı bir süre sonra ısınır. Bunun nedeni ise ısının iletim yolu ile transferi sayesinde çay kaşığının bir ucundan diğer ucuna kadar yayılmasıdır. Örneğin bir çakmak ile metal bir nesnenin bir ucunu ısıttığınız zaman bir süre sonra metal nesnenin diğer ucuna kadar ısı iletilmiş olacaktır.

Isının Konveksiyon Yolu ile Transferi

Günlük hayattan örnek vermek gerekirse, üzere ısı kaynağına yakın olan bölgede gazın özkütlesi, uzak olan bölgeye oranla azalır. Özkütlesi azalan hava yükselirken özkütlesi büyük olan soğuk hava aşağı doğru iner. Isı kaynağı enerji verdiği sürece odadaki sıcak ve soğuk hava sürekli yer değiştirir. Bu şekilde termal enerji, sıcaklığı yüksek olan bölgeden düşük olan bölgeye doğru aktarılmış olur.

Isının Işıma Yolu ile Transferi

Günlük hayattan örnek vermek gerekirse, kamp ateşini örnek vermek yeterli olur. Kamp ateşinin etrafında oturan insanların ateşe dönük olan tarafları daha çok ısınır. Bunun nedeni ise termal ışımaya maruz kalmasıdır. İletim ve konveksiyon yolu ile iletim çok az olur ancak esas ısınma ışıma yoluyla olur. Bir diğer örnek ise Güneş’in Dünya’mızı ısıtması olayıdır. 5600 oC yüzey sıcaklığına sahip olan Güneşʼin yaptığı bu ışımalar sayesinde Dünya ısınmaktadır.

2. Yalıtımlı bir kap yapmak için nelere dikkat edilmelidir? Örnek, yalıtımlı bir kap tasarlayınız.
Cevap
: Termos yalıtımlı kaplara örnek olarak verilebilir. Bir termosun bilimsel sırrı, vakumdur. Bir termos, içinde çift duvarlı bir kaba sahip bir şişedir. İki duvar arasındaki hava, üretimi sırasında emilir ve bir vakum oluşturulur. Bir termos, sıcak şeyleri sıcak tutmak için bir tür ısıtma elemanı içermek yerine, ısının kaçmasına izin vermeyerek, sıcak şeyleri sıcak tutmak için tasarlanmıştır.

3. Soğuk bir havada dağ başında mahsur kalan bir dağcı soğuğa karşı kendisini nasıl koruyabilir? Yalıtımlı bir elbise ya da yalıtımlı bir barınak oluştururken nelere dikkat etmelidir? Açıklayınız.
Cevap
: Soğuk bir havada dağ başında mahsur kalan bir dağcı soğuğa karşı ısı yalıtımlı elbise, sıcak sıvılar ve sürekli hareket ederek kendini soğuktan koruyabilir. Yalıtımlı bir elbise ya da yalıtımlı bir barınak oluştururken ısıyı geçirmemesine ve kaliteli malzemelerin kullanılmasına dikkat edilmelidir.

4. Hava sıcaklıklarının yaklaşık olarak eşit olduğu bir günde Antalya ve Şanlıurfa’da hissedilen sıcaklıkların farklı olmasının nedenini yazınız.
Cevap: Havadaki nem oranı, karasallık, denizellik sıcaklık farklarının olmasının nedenlerindendir.

5. Küresel ısınmanın sebeplerini maddeler halinde yazınız.

Ulaşım: Şehir içinde dolaşan araçların artması ve fosil yakıtların tüketimindeki artış küresel ısınmayı hızlandırıyor. Fosil yakıtlar, hava ve su kirliliğine neden olur. Bu gazların en önemli özelliği, küresel ölçekte ısının artmasına neden olması ve ısıyı atmosfer içinde tutmasıdır.

Sanayileşme: Endüstrileşmenin hızlı bir şekilde artması sonucunda karbon emisyonu artıyor ve küresel ısınma hızlanıyor.

Ağaç kesimi: Ülkemizde ve dünyadaki ağaçlar, sanayi alanları inşa etmek, çiftçiliğe uygun arazi alanları oluşturmak, konut ve otel yapmak için kesiliyor. Ağaçların ekolojiye çok büyük katkısı vardır. Yeşil alanların yok edilmesi, hava kirliliğine yol açıyor.

Hayvancılık: Hayvanların tükettiği yeşillikler ve hayvanların tüketebileceği yeşilliklerin yok edilmesi küresel ısınmaya hız kazandırır. Aynı zamanda hayvanların doğaya bıraktığı atıklar da çevre kirliliğine neden olur. Endüstriyel hayvancılık için kullanılan ilaç ve kimyasallar küresel ısınmaya neden olur.

Endüstriyel Çiftçilik: Organik tarım yerine endüstriyel tarımın tercih edilmesinin nedeni çok daha karlı ve kolay olduğundan dolayıdır. Tarımda kullanılan ilaçlar, tarım alanlarının tahrip olmasına ve gezegendeki sıcaklığın artmasına neden oluyor.

Tüketim Çılgınlığı: Tüketimi karşılamak için her gün yüzbinlerce ürün üretiliyor. İnsanların beklentilerini karşılamak için üretilen bu ürünlerin üretim aşamasında harcanan kaynaklar, sera gazı emisyonunun %60’ını oluşturuyor.

6. Küresel ısınmaya karşı alınabilecek önlemler nelerdir?

  • Enerji dostu ampuller kullanılmalı.
  • Televizyonlar bekleme konumunda bırakılmamalı.
  • Doğru ışıklandırma kullanılmalı.
  • Klima yerine vantilatör kullanılmalı.
  • Evler ısı kaybına karşı yalıtılmalı.
  • Eşyalar, radyatörleri kapatmayacak şekilde yerleştirilmeli.
  • Diş fırçalama, bulaşık yıkama, tıraş esnasında musluk açık bırakılmamalı.
  • Daha az su tüketen yeni teknoloji klozetler kullanılmalı.
  • Klozetlere asılan temizleme maddeleri kullanılmamalı.
  • Çamaşır suyu tüketimi en aza indirilmeli.
  • Akan tesisatlar onarılmalı.
  • Hortumla sulama ve yıkama yapılmamalı.
  • Suyu, kireç ve bakterilerden arındıran filtreler kullanılmalı.
  • Toplu taşıma araçları tercih edilmeli.
  • Kısa mesafelere arabayla gitmek yerine, yürümeli.
  • Kurşunsuz benzin tüketen araçlar tercih edilmeli.
  • Aracın taşıma kapasitesi aşılmamalı.
  • Uzun duraklamalarda aracın kontağı kapatılmalı.

3
3
2
1
2
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.