9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Yenilenemez ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Cevapları

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Yenilenemez ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Cevapları
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Ünite Enerji Sayfa 198, 199, 200, 201, 202, 203 Yenilenemez ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Yenilenemez ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Cevapları

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Ünite Enerji Sayfa 198, 199, 200, 201, 202, 203 Yenilenemez ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Soruları ve Cevapları

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Fizik Ders Kitabı Sayfa 200 Cevabı

Nükleer enerji reaktörlerinde gerçekleşen enerji dönüşüm sürecini araştırınız.

Öncelikle bazı bilgileri hatırlatalım. Nükleer enerji için su gerekli olan ve yüksek öneme sahip bir maddedir. Bu yüzden suya yakın olan yerlere, örneğin baraj veya göl/deniz kenarlarına yakın kurulur.

Nükleer enerji, temelde atom içerisinde meydana gelen durumlar sonucunda radyoaktif maddelerden ısı elde etme işlemidir.

Yukarıda suyun önemli olduğunu belirttik. Su, soğutma amacıyla kullanılır. Reaktördeki ısıyı alır ve soğutmaya çalışır. Suyun ısınması sonucu buharlaşma meydana gelir. Bu buhar da türbinlere yönlendirilerek onların dönme hareketi yapmasını sağlar. Böylece nükleer enerji önce ısıya, sonra harekete dönüşmüş oldu. En son dönüşüm ise hareket enerjisinin elektrik enerjisine dönüşümüdür. Bu sayede elektrik üretimi gerçekleşir. Isınan su buharı ise yoğuşmaya alınarak tekrar su haline getirilir. Soğuk bir şekilde tekrar reaktöre verilir. Böylece döngü devam eder.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Fizik Ders Kitabı Sayfa 203 Cevabı

Bulunduğunuz şehrin yöneticisi olsaydınız şehrin elektrik enerjisini üretmek için hangi kaynaktan yararlanırdınız? Seçiminizin sebebini kaynağın maliyeti, erişilebilirliği, üretim kolaylığı, toplum, teknoloji ve çevresel etkileri üzerinden açıklayınız.

Eğer Akdeniz'de bir yerde ise, bol güneşli hava olduğu için güneş enerjisinden üretimi yaygınlaştırma çalışmaları yapardım. Fiyatlarını indirmeye çalışıp, firmalarla kampanya anlaşmaları yapardım. Bunun haricinde belediyenin ihtiyacını veya şehrin ihtiyacını karşılamak üzere güneş enerjisi tarlası kurardım. 
Başlangıç maliyeti biraz fazla olsa da bir kaç yılda kendini amorti edebilmekte. Bu yüzden, kendi maliyetini karşılayacağı için tercih sebebi olur. 
Üstelik üretilen fazla enerji elektrik sistemine/hatta verilirse, fatura ödemek yerine para da alınabilir. Bir bakıma kullanmadığınız elektriği satmış olursunuz. Çevresel anlamda eğer tarla kurulursa alan problemi yaşanabilir. Onun dışında evin veya apartmanın bahçesine bireysel müşteriler için kurulabilme ihtimali vardır.

Eğer rüzgarların sık ve çok estiği bir yerde yöneticilik yapıyor isem, orada rüzgar türbinleri kurardım ve kurdurmayı teşvik ederdim. Çünkü orada en iyi şekilde yararlanılabilecek enerji türü rüzgar enerjisi olacaktır. Bu yüzden rüzgar güllerini kurmak ön plana çıkar. Ancak bunun maliyeti de göz önüne alınmalıdır çünkü sadece küçük bir yer için kurulacaksa eğer, maliyeti fazla olur. Ancak yüksek kapasiteli ve büyük yerler için kurulacaksa, o zaman daha avantajlı olur. Çevresel anlamda bakıldığında atık olarak bir zararı bulunmamaktadır. Ancak göçmen kuşların veya böceklerin rüzgar gülüne çarpmasına neden olabilir.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
1
0
1
17
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.