9. Sınıf Gezegen Din Kültürü 4. Ünitemize Hazırlanalım Cevapları
4. ÜNİTEMİZE HAZIRLANALIM
1. Din, ahlak, değer, örf ve âdet kavramlarını sözlük ve ansiklopedilerden araştırınız.
Din: insanların doğaüstü güçlere, kutsal saydıkları türlü varlıklara, tanrılara ya da Tanrı’ya inanma, tapınma biçiminde katıldıkları gizemsel olgu.
Örf: Yasalarla belirlenmeyen, halkın kendiliğinden uyduğu gelenek demektir.
Adet: Bir şeyi eskiden beri görüldüğü gibi yapma alışkanlığı, alışkı demektir.
Ahlak ise “bir toplum içinde kişilerin uymak zorunda oldukları davranış biçimleri ve kuralları” anlamına gelir.
2. Değer oluşumuna etki eden unsurlar hakkında bilgi edininiz.
Değerlerin oluşumuna etki eden faktörler.
- Dayanışma
- Yardımlaşma
- Sevgi
- Saygı
- Değer vermek
3. Kişilik gelişiminde değerlerin yeri ve önemi konusunda bilgi toplayınız.
Değerler, kişilik gelişiminde önemli bir yere sahiptir. İnsan doğuştan itibaren sürekli kendisine yapılan etkilerle büyümekte ve kişiliği oluşmaktadır. Bu etkilerin en önemlisi ve başlangıç yeri ailedir. Kişilerin içinde bulunduğu toplum ve aldığı eğitim de kişiliğinin oluşmasında önemli rol oynamaktadır. Bu değerlerin başında da dini ve ahlaki değerler gelir. Din, toplumun sahip olduğu değerlerden insanlığa faydalı olanları devam ettirerek bunlara yeni değerler ilave eder. Bu değerlerle bireyin davranışlarını, düşüncelerini olgunlaştırmaya çalışır. İslam dini, temel prensiplerine ters düşmeyen toplumsal değerlere uyulmasını ve bunlara saygı duyulmasını emretmiştir. Sevgi, saygı, yardımseverlik, misafire ikram, yetimi kollamak, akrabaya ve komşuya iyi davranmak gibi değerlerin benimsenmesinde dinin önemli etkisi vardır.
4. Temel değerlerin neler oluştuğunu araştırarak listeleyiniz.
Her toplumun tarihi sürecine ve kültürel özelliklerine bağlı olarak oluşan kendine özgü değerleri mevcuttur. Bu değerlerden bazıları toplumu temelden şekillendirmesi ve diğerlerini de etkilemesi bakımından temel değerler olarak kabul edilir. Temel değerler şunlardır;
- Adalet
- Hikmet
- İffet
- Şecaat
5. İsrâ suresinin 23-29. ayetlerinin anlamlarını Kur’an-ı Kerim mealinden okuyunuz. Ayetlerde verilen mesajların neler olabileceği konusunda araştırma yapınız.
Rabbin, kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi, anaya-babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri, ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara “öf!” bile deme; onları azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle. (İsra, 23. ayet)Onlara merhamet ederek tevazu kanadını indir ve de ki: “Rabbim!, Tıpkı beni küçükken koruyup yetiştirdikleri gibi sen de onlara acı.” (İsra, 24. ayet)
Rabbiniz içinizde olanı en iyi bilendir. Eğer siz iyi kişiler olursanız, şunu bilin ki Allah tövbeye yönelenleri çok bağışlayandır. (İsra, 25. ayet)
Akrabaya, yoksula ve yolda kalmış yolcuya haklarını ver, fakat saçıp savurma. (İsra, 26. ayet)
Çünkü saçıp savuranlar şeytanların kardeşleridir. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankörlük etmiştir. (İsra, 27. ayet)
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.