9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 45 Cevapları Meb Yayınları
Hazırlık Çalışmaları
1. Türkiye’yi tanımayan yabancı birine Türkiye’nin göreceli konumunu nasıl tarif edersiniz?
Cevap: Türkiye, coğrafi olarak Avrupa ve Asya kıtalarının birleşim noktasında yer alır. Bu nedenle "Türkiye, Batı ile Doğu arasında bulunan bir ülkedir. İki kıtaya da yayılan toprakları vardır. Aynı zamanda Karadeniz, Akdeniz ve Ege Denizi gibi önemli denizlere kıyısı bulunur. Türkiye'nin kuzey sınırları Karadeniz'i, batı sınırları Ege Denizi'ni çevrelerken güneyde Akdeniz kıyıları yer alır. Doğuda ise sınır komşuları Suriye, Irak, İran ve Ermenistan'dır." şeklinde bir tanım yapabilirsiniz.
2. Sınıfta oturduğunuz yeri, 7 ve 8. sınıf matematik dersinde öğrendiğiniz koordinat sistemiyle ifade etmeye çalışınız.
Cevap: Sınıfta oturduğum yerin koordinatlarını ifade etmek için sınıfın köşe noktalarını referans alabiliriz. Diyelim ki sınıfımızdaki köşe noktalarının koordinatları şu şekildedir: Sol üst köşe (0,0), sağ üst köşe (10,0), sol alt köşe (0,8) ve sağ alt köşe (10,8). Eğer sınıfta oturduğum yer örneğin ikinci sırada ve dördüncü sıradaki öğrenci masasının olduğu noktadaysa, koordinatlarım (2,4) olurdu.
3. Tanıdığınız birine cep telefonunuzdan hiç konum mesajı gönderdiniz mi? Sizce bu tür bir mesajda konumla ilgili hangi bilgiler yer almaktadır?
Cevap: Evet, konum mesajı gönderdim. Bu mesajda genellikle konumun tam adresi, koordinatları ve bir harita bağlantısı yer alır. Bu bilgiler, mesaj alıcısının belirtilen konumu kolayca bulabilmesi için önemlidir.
UYGULAMA
Malezya’da bir hava yolu şirketine ait 370 sefer sayılı uçak, Kuala Lumpur (Malezya)– Pekin (Çin) seferini yaparken Vietnam ile Malezya arasında bulunan Tayland Körfezi üzerinde kayboldu. Yerel saatle 00.41’de Kuala Lumpur’dan havalanan uçakla 01.21’de irtibat kesildi. Uçağın kalkıştan kaybolma anına kadar izlediği güzergâh, radar programı tarafından kaydedildi.
Uçağın kalkıştan kaybolma anına kadar izlediği güzergâh radar tarafından nasıl belirlenmiş olabilir?
Cevap: Uçağın kalkıştan kaybolma anına kadar izlediği güzergâh, radar sistemleri tarafından belirlenmiştir. Radarlarda uçağın konumunu tespit etmek için yüksek frekanslı elektromanyetik dalgalar kullanılır. Uçağın yansıttığı bu dalgaların sürekli olarak izlenmesiyle, radar sistemleri uçağın konumunu, hızını ve seyir rotasını belirleyebilir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.