8. Sınıf Tutku Peygamberimizin Hayatı 3. Ünite Sonu Değerlendirme Cevapları

8. Sınıf Tutku Peygamberimizin Hayatı 3. Ünite Sonu Değerlendirme Cevapları
8. Sınıf Tutku Yayıncılık Peygamberimizin Hayatı 3. Ünite Sonu Değerlendirme Sayfa 89, 90 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

3. ÜNİTE SONU DEĞERLENDİRME CEVAPLARI

1. Peygamberimiz (s.a.v.) adaleti sağlamada hangi ilkelere önem vermiştir? Belirtiniz.
Cevap: Hz. Peygamber’in mübarek hayatını incelediğimiz zaman, O’nun hem içeride hem de dışarıda adaleti tesis etmeye çalıştığını görürüz. O, bir taraftan Mekkeli ve Medineli Müslümanlar arasında kardeşlik ilan ederken diğer taraftan da Medine Sözleşmesi ile Müslüman, Yahudi ve müşrikler arasında adaleti sağlamaya çalışıyordu. Kur’ân-ı Kerîm’de Hz. Peygamber’in bu yönüne dikkat çekilerek “Onlar Sana gelirlerse aralarında adaletle hükmet” (Maide, 42) buyrulmuş; Hz Peygamber’in evrensel bir ilke olan adaletten -gayrimüslimler için bile olsa- asla taviz vermemesi gerektiği bildirilmiştir.

2. Peygamberimiz (s.a.v.) sosyal sorunları nasıl çözerdi? Örnek vererek açıklayınız.
Cevap: İnsanlar, dünya kurulduğundan günümüze kadar etrafındakilerle yaşadığı problemlerin bir kısmını ikna etme yöntemini kullanarak çözmüşlerdir. Bu çerçevede, farklı ikna etme yöntemleri kullanmışlardır. Hz. Peygamber de ikna metodunu çok fazla kullananlardandır. Mesela, bir yetim ile Ebû Lübâbe ismindeki sahabi, anlaşmazlığa düştükleri hurma bahçesi meselesini halletmek için Allah Rasûlü’ne gelirler. Allâh Rasûlü, Ebû Lübâbe lehine karar verince yetim ağlamaya başlar. Bunun üzerine Hz. Peygamber ona “O hurmayı ona ver, sana cennette onun gibisi verilsin” diye cenneti ön plana çıkararak ikna etmek için bir teklifte bulunur. Ancak yetim sahabi bu teklifi kabul etmez. Nihayet sırf o cennet müjdesine ulaşabilmek için İbnü’d-Dahdaha, iki bahçe fiyatı karşılığında onu satın alır ve yetime bağışlar

3. Çalışma hayatında Peygamberimizi (s.a.v.) örnek alan bir kimse nelere dikkat etmelidir? Açıklayınız.
Cevap: Adaletli, hak gözete ve vicdanlı biri olmalıdır.

4. Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) çevreyi temiz tutmaya ve korumaya verdiği önemi hadislerinden örnekler vererek anlatınız.

Çevrenin yeşillendirilmesi ve ağaçlandırılmasını teşvik eden pek çok hadis Hz. Peygamber’in çevrecilik anlayışını büyük ölçüde yansıtmaktadır. “Bir Müslüman, bir ağaç diker veya ekin eker de ondan bir kuş, insan veya herhangi bir hayvan yerse,  bu onun için sadaka sayılır. ” (Buhârî, “el-Hars ve’l-müzâra”, Müslim, “Müsâkaât”, H.No: 12)

5. Peygamberimizin (s.a.v.), “Birinizin elinde bir hurma fidanı varken kıyamet kopuyor olsa bile onu derhâl diksin.” hadisinin vermek istediği mesajı açıklayınız.
Cevap: Çevreye ve doğaya zarar vermemeliyiz.

B. Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.

1. I. Kişinin geçimini çalışarak sağlaması
II. İnsanın “Allah bana rızkımı verir.” diyerek herhangi bir çaba sarf etmeden oturması
III. İnsanın kazancını helal yollardan elde etmeye önem vermesi
IV. İnsanın çalışırken görevini hakkıyla yerine getirmesi
Yukarıdaki ifadelerden hangileri, Peygamberimizin (s.a.v.) çalışma hayatında esas alınmasını istediği ilkelerdendir?
A) I, III, IV B) I, II, IV C) II, III, IV D) I, II, III
Cevap: A

2. “Zayıf kimsenin incitilmeden……………alamadığı bir…………….yükselemez.” Yukarıdaki hadiste boş bırakılan yerlere sırasıyla hangi sözcükler getirilmelidir?
A) adaletle, hakkını
B) toplum, adaletle
C) hakkını, toplum
D) cesaretle, hakkını
Cevap: C

3. Aşağıdakilerden hangisi çevreyle ilgili yanlış bir yargı içermektedir?
A) Çevre kirliliği, başta insanlar olmak üzere tüm canlıların hayatını tehlikeye düşürmektedir.
B) Çevreyi korumak için ağaçlara ve yeşil alanlara zarar vermemeliyiz.
C) Çevre denince yalnızca dağlar, ormanlar ve sular anlaşılmaktadır.
D) Çevreyi temiz tutmak için çöpleri çöp kutusuna atmalıyız ve yerlere tükürmemeliyiz.
Cevap: C

C. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan bölümleri doğru bir şekilde tamamlayınız.

1. Peygamberimiz (s.a.v.), insanlar arasındaki anlaşmazlıkları adil bir biçimde çözüme kavuşturmuştur.
2. Allah Resûlü (s.a.v.), ayrım yapmaksızın yönetimi altındaki tüm insanların haklarını korumaya ve onlara adaletle davranmaya önem vermiştir.
3. Çalışma hayatında insanlar, başkalarının hakkını yememeye ve helalinden kazanmaya dikkat etmelidirler.
4. Peygamberimiz (s.a.v.) toplumu ilgilendiren önemli sorunların çözümünde sahabilerle istişare etmeye önem vermiştir.
5. Allah Resûlü (s.a.v.) Medine ve Taif’in bazı yerlerindeki yeşil alanları koruma altına almış, buralardaki ağaçlara ve bitki örtüsüne zarar verilmesini yasaklamıştır.

“Temizlik imanın yarısıdır.” (Müslim, Taharet, 1.) hadisini açıklayan kısa bir kompozisyon yazınız.

Sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsak yaşadığımız ve çalıştığımız ortam ile giydiğimiz kıyafetlerin temizliğine önem vermeliyiz.

Dinimizde ibadetin ilk şartı temizliktir. Temiz bir şekilde Allah’ın huzuruna çıkmalı ve ibadetimizi bu şekilde yapmalıyız. Zaten dinimizin en önemli ibadeti namazı yapmadan önce temizlenir ve öyle ibadete başlarız. Bu nedenle peygamberimiz “Temizlik imandan gelir.” diyerek temizliğin iman etmekle eşdeğer olduğunu, hatta iman etmeden önce mutlaka temiz olmamız gerektiğini vurgulamıştır. Bu yönüyle dinimizin temizliğe büyük önem verdiğini anlayabiliriz.

Temizlik sadece dini anlamda değil günlük hayatta da bizim için çok önemlidir. İnsan temiz bir çevrede yaşayıp çalışırsa daha iyi eserler verebilir, daha verimli çalışabilir, diğer insanlara ve ülkesine daha faydalı olur. Çünkü temizlik insanı ferahlatır ve iyi bir şekilde çalışmasını sağlar. Hijyen kurallarına uyan insanların daha başarılı olduğu gözlemlenmiştir. Temiz insanlar daha az hasta olur ve böylece daha sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürürler. Kirlilik pek çok hastalığı beraberinde getireceği için temiz bir şekilde yaşamak insan sağlığı açısından da önem arz etmektedir. Bu yüzden ellerimizi her gün yıkamalı, kıyafetlerimizi temiz tutmalı, yaşadığımız ortamları sık sık temizlemeli, çalıştığımız yerlerde kirliliği azaltmalıyız. Ancak bu şekilde daha başarılı olabiliriz.

174
136
135
16
15
80
37
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.