8. Sınıf SDR Dikey Fen Bilimleri Sayfa 192-193 Cevapları
Kendimizi Değerlendirelim 6-1
Soru 1: Besin zincirini oluşturan ve ayrıştırıcıların birbirleriyle olan beslenme ilişkilerini yazınız.
Cevap: Kimi canlı yalnızca ot yiyerek, kimi canlı yalnızca et yiyerek beslenirler. Kimi canlılar ise hem et hem ot yiyerek yaşamlarını sürdürürler.
Ekolojik denge içinde, besin ağı ya da besin zinciri olarak bilinen düzen içinde hayvanlar, bitkiler ve insanlar bulunmaktadır.
Bir besin zinciri örneği olarak ot yiyen inek, insanlar tarafından eti yenen bir hayvandır, biçiminde bir örnek verilebilir. Bu besin ağı içinde bir enerji aktarımı vardır.
Soru 2: Verilen görselleri inceleyerek soruları cevaplayınız.
İnek İnsan Yılan Çimen Tavşan Kurbağa Kartal Çekirge
a) Yukarıdaki canlılardan bir besin ağı oluşturarak aşağıdaki alana oluşturduğunuz besin ağını çiziniz. Aşağıda verilen soruları çizmiş olduğunuz besin ağına göre cevaplayınız.
b) Oluşturduğunuz besin ağının ilk halkasını hangi canlı oluşturmaktadır? Nedenini açıklayınız.
c) Oluşturduğunuz besin ağında bitkiler olmasaydı canlıların beslenme ilişkileri nasıl olurdu? Yorumlayınız.
ç) Oluşturduğunuz besin ağına göre tavşanın dokularında tespit edilen zararlı bir madde hangi canlının dokusunda daha çok birikmiş olabilir? Nedenini açıklayınız.
a) Cevap aşağıdadır. İnceleyebilirsiniz.
b) Oluşturduğum besin ağının ilk halkasını çimen oluşturmaktadır. Besin ağları üretici canlılar ile başlar.
c) Oluşturduğum besin ağında bitkiler olmasaydı canlıların beslenme ilişkileri canlıların beslenme şekillerinde karmaşa meydana gelirdi. Bu nedenle de besin zinciri bozulurdu.
ç) Oluşturduğum besin ağına göre tavşanın dokularında tespit edilen zararlı bir madde kartalın dokusunda daha çok birikmiş olabilir. Bunun nedeni ise beslenme basamağının üst bölümüne doğru gidildikçe dokularda biriken zararlı madde miktarı artar.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.