7. Sınıf Temel Dini Bilgiler Sayfa 33-34-35-36 Cevapları Ekare Yayıncılık

7. Sınıf Temel Dini Bilgiler Sayfa 33-34-35-36 Cevapları Ekare Yayıncılık
7. Sınıf Ekare Yayınları Temel Dini Bilgiler 1. Ünite Değerlendirme Sayfa 33, 34, 35, 36 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Temel Dini Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Yayınları Sayfa 33

A) Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Kelime-i Tevhid ve Kelime-i Şehadet’i anlamlarıyla birlikte söyleyiniz.

La ilahe illallah; “Bil ki! Allah’tan başka ibadete layık hiçbir ilah yoktur” anlamına gelmektedir.

Kelime-i şehâdet veya Kelime-i tevhid, İslam inancında Allah’tan başka İlah olmadığı, Muhammed’in de O’nun kulu ve Elçisi esasının beyanı olan ibaredir.

2. Yüce Allah’a imanın insana kazandırdıklarını anlatınız.

Allah’a inanan bir kişi huzura kavuşur ve mutluluğu keşfeder. Allah’a iman eden bir kişinin sözlerinde bir hikmet vardır. Gözlerinin içerisinde ve alnında nur vardır. Ahlak, saygı ve sevgisiyle herkesin dikkatini çeker.

3. Mümin, kâfir, münafık, müşrik ve ehlikitap kavramlarını açıklayınız.

Mümin: Allah’a inanan ve Müslüman olanlara denir.
Kafir: Allah’a inanmayıp inkar edenlere denir.
Münafık: Müslüman gibi görünüp din düşmanı olan kimselerdir.
Müşrik: Allah’a şirk koşan kimselerdir.
Ehli-kitap: İlahi kitaplara inananlara denir.

4. Esmâ-i Hüsnâ’dan olan Allah (c.c.) ve el-Ehad isimleri hakkında neler öğrendiniz? Söyleyiniz.

Esmâ-i Hüsnâ: Allah’ın isimleri ya da Allah’ın 99 ismi, İslam toplumunda, Kur’an ve hadislerde Allah’a izâfe edilen fiil veya sıfatlardan türetilmiş veya doğrudan Allah’ı ifade amacıyla kullanılmış olan isimlerdir.

El-Ehad: Zâtında şeriki olmayan, tek olan, kendinden başka ilah olmayan, eşi ve benzeri bulunmayan, her şeyde birliğini ve ehadiyetini gösteren

B) Aşağıdaki soruları okuyunuz. Doğru seçeneği bulup işaretleyiniz.

1. “Eğer yerde ve gökte Allah’tan başka ilahlar olsaydı kesinlikle ikisinin de düzeni bozulurdu…” Enbiya suresi, 22. ayet. Yukarıdaki ayet aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?
A) Yüce Allah’ın birliğini
B) Yüce Allah’ın kelamını
C) Yüce Allah’ın kudretini
D) Yüce Allah’ın yaratıcılığını
Cevap: A

2. Aşağıdakilerden hangisi Yüce Allah’ın “emin kılan, güvene kavuşturan” anlamındaki ismidir?
A) el-Mü’min B) el-Vâhid C) el-Ehad D) el-Vedüd
Cevap: A

3. Aşağıdaki ayet meallerinin hangisi tevhid ile ilgilidir?
A) “Biz, her şeyi bir kaderle yarattık.” Kamer suresi, 49. ayet.
B) “… Allah rızık verenlerin hayırlısıdır.” Mü’minûn suresi, 72. ayet.
C) “De ki: O Allah tektir.” İhias suresi, 1 ayet.
D) “Onlar bilmiyorlar mı ki Allah gizlediklerini de açıkladıklarını da bilir.” Bakara suresi, 77 ayet.
Cevap: C

4. “Yüce Allah’ın varlığını, birliğini, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberliğini ve onun Yüce Allah’tan getirdiklerini şüphe ve tereddüt göstermeden gönülden kabul edene … denir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
A) Müşrik B) Mümin C) Kâfir D) Münafık
Cevap: B

Temel Dini Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Yayınları Sayfa 34

5. “Allah’tan (c.c.) başka ilah yoktur, Hz. Muhammed (s.a.v.) Allah’ın (c.c.) resulüdür.” ifadesi dinimizde … olarak isimlendirilir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
A) Kelime-i Şehadet
B) Kelime-i Tevhid
C) Esmâ-i Hüsnâ
D) Kelime-i Tekbir
Cevap: B

6. “İslam dininin inanç esaslarına inanmayan, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) Yüce Allah’tan getirdiği dinin hükümlerinden birini veya birkaçını yahut da tamamını inkâr eden kimseye … denir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
A) Münafık B) Müşrik C) Kâfir D) Hanif
Cevap: C

C) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanların başına (D), yanlış olanların başına ise (Y) koyunuz. Yanlış olan cümlelerin doğrusunu verilen satırlara yazınız.

1. (D) Yüce Allah her şeyi yaratmasında ve her şeye hâkimiyetinde bir ve tektir.
2. (D) Allah’ın (c.c.) güzel isimlerinden birisi olan “el-Ehad” Yüce Allah’ın sıfatlarında, yaratmasında ve emretmesinde tek ve eşsiz olması demektir.
3. (Y) İnanmış görünüp gerçekte inkâr eden, gizli gizli Müslümanlara düşmanlık besleyen, İslam dininin zarar görmesi için inkârcılarla iş birliği yapan kişiye müşrik denir.
4. (Y) Kelime-i Şehadet’le sadece Yüce Allah’ın varlığına ve birliğine inandığımızı ifade ederiz.
5. (D) Yüce Allah’a inanan kimse mutlu ve huzurlu olur. Her çeşit zorluğa karşı kendinde dayanma gücünü bulur.

Temel Dini Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Yayınları Sayfa 35

Aşağıdaki ayet ve hadislerin boş bırakılan yerlerini verilen kelimelerden uygun olanı ile doldurunuz.

Cevap: 1. teslim, 2. inkâr, 3. himayesine, 4. görülmeyeni, selamet, şanını, 5. gözetip, 6. yalan, emanet, 7. imanınızı

1. “Sen körleri sapıklıklarından çevirip doğru yola getiremezsin. Ancak ayetlerimize inanıp da teslim olanlara duyurabilirsin.” Neml suresi, 81. ayet

2. “Allah katında hak din İslam’dır. Kitap verilenler, kendilerine ilim geldikten sonradır ki aralarındaki kıskançlık yüzünden ayrılığa düştüler. Allah’ın ayetlerini inkâr edenler bilmelidirler ki Allah’ın hesabı çok çabuktur. Â-i İmrân suresi, 19. ayet

3. “O (Allah), doğunun da batının da Rabb’idir. Ondan başka ilah yoktur. Öyleyse yalnız O’nun himayesine sığın.” Müzzemmil suresi, 9. ayet

4. “O, öyle Allah’tır ki O’ndan başka ilah yoktur. Görülmeyeni ve görüleni bilendir. O, esirgeyendir, bağışlayandır. O, öyle Allah’tır ki kendisinden başka hiçbir ilah yoktur. O, mülkün sahibidir, eksiklikten münezzehtir, selamet verendir, emniyete kavuşturandır, gözetip koruyandır, üstündür, istediğini yaptıran, büyüklükte eşi olmayandır. Allah, müşriklerin ortak koştukları şeylerden münezzehtir, yaratan, var eden, şekil veren Allah’tır. En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanlar O’nun şanını yüceltmektedirler. O, galiptir, hikmet sahibidir.”
Haşr suresi, 22-24. ayetler.

5. “Allah, O’ndan başka ilah olmayan, kendisini uyuklama ve uyku tutmayan, diri, her an yarattıklarını gözetip durandır. Göklerde ve yerde olan ancak O’nundur. O’nun izni olmadan katında şefaat edecek kimdir? Onların işlediklerini ve işleyeceklerini bilir, dilediğinden başka, ilminden hiçbir şeyi kavrayamazlar. Hükümranlığı gökleri ve yeri kaplamıştır, onların her ikisini de görüp onları muhafaza etmek O’na ağır gelmez. O, yücedir, büyüktür.”” Bakara suresi, 255. ayet.

6. “Münafığın alameti üçtür: Konuşunca yalan söyler, söz verince sözünden cayar, kendisine bir şey emanet edildiğinde hıyanet eder.” Müslim, Sahih, İman, 109.

7. “Lâ ilahe illallâh’ı çok söyleyerek imanınızı tazeleyiniz.” Ahmet ibni Harıbel, Müsned, C 2, s. 359.

354
423
226
73
51
56
145
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.