7. Sınıf Meb Türkçe 2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk Tema Sonu Değerlendirme Cevapları
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk 68, 69 2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları
TEMA SONU DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 68 Cevabı
(1, 2 ve 3. soruyu metinden hareketle cevaplayınız.)
1. “Beşiğinin üzerine gözleri sevgi dolu insanların eğildiği, ananın seni övünerek kucağında taşıdığı, babanın sana ilk nasihatleri verdiği yer: Vatanındır!” cümlesiyle anlatılmak istenen nedir?
Cevap: Vatan, gözümüzü ilk açtığımız ana kucağında iken ilk gördüğümüz yerdir. İlk doğduğumuzda insanlar sevgi dolu gözleri ile bizi süzerler. Vatana millete hayırlı bir evlat olalım diye dua ederler. Babamız büyüyünce yine vatan topraklarında verir bize ilk nasihatlerini. Hayatımızda da hiç gitmez bu akıllar bizden. Vatanı bu yüzden canımızdan çok severiz.
2. Vatanın tanımını yaparak aşağıya yazınız.
Cevap Vatan, bir kimsenin doğup büyüdüğü; bir milletin hakim olarak üzerinde yaşadığı, barındığı, gerekirse uğrunda canını vereceği toprak. Bir ulusun bağımsız ve egemen olarak üzerinde yaşadığı yeryüzü parçası ve onun havası ile karasularına denir. Vatan ile yurt aynı manadadır. Vatanın geniş manada tarifi ise ülkedir.
3. Metnin ana fikri nedir?
Cevap : Vatan sevgisi.
4. Cevap : D
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 69 Cevabı
5. Aşağıdaki paragraflarda anlatımın kaçıncı kişi ağzıyla yapıldığını belirtiniz.
6. Aşağıdaki fiilleri verilen kip ve kişiye göre çekimleyerek birer cümlede kullanınız.
savun- (Şimdiki zaman/2. çoğul kişi)
Cevap : SAVUNUYORUZ
dök- (İstek kipinin olumsuzu/1. çoğul kişi)
Cevap : DÖKMÜYORUZ.
selamla- (Bilinen geçmiş zaman/3. tekil kişi)
Cevap : SELAMLADI
çabala- (Gereklilik kipi/1. tekil kişi)
Cevap ÇABALAMALIYIM
duy- (Geniş zamanın olumsuzu/3. çoğul kişi)
Cevap DUYMAZ
7. Aşağıdaki paragrafta yer alan çekimli fiilleri bularak altlarını çiziniz.
Hira, sürpriz bir doğum günü partisi ile karşılaşınca gözlerine inanamadı. Herkes, her şey ne kadar da güzel görünüyordu. Tuğba ablası tam karşısında gülen gözlerle ona bakıyordu. Ve yanında Yusuf ve Buğra ağabeyleri… Derken Fındık’ın havlaması duyuldu. Hep birlikte koştular bahçeye. Bir de ne görsünler! Ömer, Fındık’ı yakalamaya çalışırken düşmüş yere. Üstü başı çamur içinde, yalnız keyfi de yerinde.
- karşılaşınca
- inanamadı
- bakıyordu.
- duyuldu.
- koştular
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.