4. Sınıf Fen Bilimleri Yer Kabuğu ve Dünyamızın Hareketleri Değerlendirme Soruları ve Cevapları

4. Sınıf Fen Bilimleri Yer Kabuğu ve Dünyamızın Hareketleri Değerlendirme Soruları ve Cevapları
4. Sınıf Fen Bilimleri Yer Kabuğu ve Dünyamızın Hareketleri Değerlendirme Soruları ve Cevaplarına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz

Yer kabuğu aynı zamanda yer küresi olarak da adlandırılır. Dünyanın en iç katmanı çekirdektir ve çekirdekten dış yüzeye kadar farklı katmanlar vardır. Bu katmanlar hayatın, atmosferin ve oksijenin devamlılığını sağlar. Dünyanın katmanları ise şu şekildedir:

Su, hava, taş, ateş ve ağır küre

Ağır kürenin de farklı katmanları vardır. İnsanların üzerinde yaşadığı katman olarak bilinen ağır kürenin katmanları ise litosfer, yer kabuğu ve yeryüzüdür.

Yer kabuğunun oluşumu kayaçlardan meydana gelmiştir. Üstleri toprak ile örtülen bu kayaçlar yeryüzünün meydana gelmesini sağlamıştır. Yer kabuğu kalınlığı her yerde aynı kalınlıkta bulunmaz. Dağlık bölgelerde kalın olan bu yer kabukları Okyanusya bölgelerinde daha ince görülmektedir.

Yer kabuğunu oluşturan ve üzerinde yaşadığımız katmanı oluşturan kayaçlar ise taş olarak da bilinir. Farklı minerallerin doğada bir araya gelmesi ile oluşan bu taş parçaları kayaç olarak adlandırılırken günlük yaşantımızda etrafımızda gördüğümüz taşlar da aslında birer kayaçtır. Mermer, çakıl, kömür, granit gibi kayaçlardan bazıları maddi açıdan çok değerli iken bazıları ise değersizdir.

Kayaçların özelikleri ise meydana geldiği maddelere göre belirlenir. Bu maddelerin genel ismi ise mineraldir. Kayaçların meydana gelmesini sağlayan farklı mineraller bulunur. Bu mineraller de taşın özelliklerini oluşturur. Minerallerin özelliklerine göre bu taşlar değerli ve değersiz madenler olarak ayrılır.

Aşağıdaki ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” kutucuğunu “X” ile işaretleyelim. Yanlış olan ifadelerin doğrusunu yazalım.

(D) 1. Dünya’mızın kendi etrafında dönmesi sonucunda Güneş, gün içinde farklı konumlarda görünür.
(Y) 2. Gece ve gündüz oluşumu Dünya’nın yıllık hareketi sonucu oluşur. // Günlük hareketi
(D) 3. Dünya’mızın kendi etrafında dönme hareketi olmasaydı gece ve gündüz oluşmazdı.
(Y) 4. Fosiller çok kısa sürede oluşur. // Uzun yıllar
(D) 5. Dünya’mızın, Güneş etrafında dolanımı için geçen süre 1 yıldır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.