30 yıllık toprak anlaşmazlığının kendiliğinden çözülmesini sağlamıştır

30 yıllık toprak anlaşmazlığının kendiliğinden çözülmesini sağlamıştır
2010'da küresel ısınmanın etkisi sonucu ortadan kalkan bir adacık hangi iki ülke arasındaki 30 yıllık toprak anlaşmazlığının kendiliğinden çözülmesini sağlamıştır sorusunun cevabını vereceğiz. 2010'da yok olan ada hangi iki ülke sorununu çözdü?

Kim Milyoner Olmak İster 13 Mayıs Cumartesi 673. Bölüm Yarışma Sorusu;

Yarışmacı Birsen AKSOY Bakırköy'den katılıyor;

125.000 TL'lik 10. Soru : 2010'da küresel ısınmanın etkisi sonucu ortadan kalkan bir adacık hangi iki ülke arasındaki 30 yıllık toprak anlaşmazlığının kendiliğinden  çözülmesini sağlamıştır, 2010'da ortadan kalkan adacık hangisidir?

A- ABD - Kanada

B- Şili - Arjantin

C- Hindistan - Bangladeş

D- Rusya - Japonya

Doğru Cevap: Hindistan-Bangladeş

Soruda çift cevap hakkını kullanıdı ilk cevap Rusya-Japonya dedi, ikinci cevap ise Hindistan Bangladeş dedi.

Ada battı kavga bitti - Hindistan-Bangladeş

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Kardak kayalıkları krizine benzer bir sorun Hindistan ile Bangladeş arasında yaşandı. Ancak iki ülke arasında diplomatik kriz yaratan ada batınca sorunda kendiliğinden ortadan kalktı.
Hindistan ile Bangladeş arasında, Bengal Körfezi'ndeki küçük bir kayalık ada yüzünden 30 yıla yakındır devam eden sorun, adanın sulara gömülmesiyle son buldu.
 
Kalküta'daki Jadavpur Üniversitesi'nden okyanus bilimci Sugata Hazra, küresel ısınma yüzünden yükselen su seviyesinin "sorunu çözdüğünü", New Moore adasının tamamen suya gömüldüğünü belirtti.
 
Hazra, adanın sulara gömüldüğünün uydu görüntüleriyle doğrulandığını ifade etti.
 
Okyanus Bilimi Araştırmaları Fakültesi'nden uzmanlar da Bengal Körfezi'nde son 10 yılda su seviyesinin önemli oranda yükseldiğine dikkati çekti.
 
10 ADA DAHA RİSK ALTINDA
 
Deniz seviyesinin 2000 yılına kadar yılda 3 milimetre, son 10 yılda ise her yıl 5 milimetre kadar yükseldiği ve en az 10 adanın daha risk altında olduğu kaydedildi.
 
Bangladeş, dünyanın küresel ısınmadan en çok etkilenen ülkelerinin başında geliyor. Yetkililer, 2050 yılına kadar deniz seviyesinin bir metre yükselmesi halinde ülkenin kıyı bölgelerinin yüzde 18'inin sulara gömüleceğini belirtiyor.
 
Yaşamın olmadığı New Moore adasında hem Hindistan, hem de Bangladeş hak iddia ediyordu. Hindistan, 1981 yılında adaya milisler göndererek bayrağını dikmişti.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
7 Yorum