3. Sınıf Hayat Bilgisi trafik kurallarına uyalım konu anlatımı

3. Sınıf Hayat Bilgisi trafik kurallarına uyalım konu anlatımı
3. Sınıf Hayat Bilgisi trafik kurallarına uyalım konu anlatımı bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Trafik kuralları, yaya ve sürücülerin yolda giderken uymaları gereken kurallardır. Trafik kurallarına uymak hem kendi hayatımızı hem de başkalarının hayatını korumaktır. Trafik kurallarına uymak bir vatandaşlık görevidir. Işıklı trafik işaret cihazının olduğu yerlerden karşıya geçmeliyiz. Işıklı trafik işaret cihazında, yayalar için kırmızı yanıyorsa karşıya geçmemeliyiz. Yeşil ışığın yanmasını beklemeliyiz. Duran araçların aralarından karşıya geçmemeliyiz.

Karşıdan karşıya geçerken yaya geçitlerini ya da üst ve alt geçitleri kullanmalıyız. Bunlar yoksa karşıya geçerken önce sola, sonra sağa, tekrar sola bakıp müsaitse yolun ortasına kadar gelmeliyiz. Yolun ortasında tekrar sağa bakmalıyız ve hızlı adımlarla karşıya geçmeliyiz. Trafik polisinin olduğu yerlerde onun işaretlerine dikkat etmeliyiz. Kaldırımlarda ve yollarda top oynamamalıyız. Caddeye kaçan topun arkasından koşmamalıyız. Trafikte, hareket hâlindeki araçlara asılmamalıyız.

Cadde ve sokaklarda yaya kaldırımından yürümeliyiz. Yaya kaldırımının olmadığı yerlerde, yolun solundan yürümeliyiz. Yolcu olarak uymamız gereken kurallar vardır. Yolculuk sırasında emniyet kemerini takmalıyız. Araçta, oturarak yolculuk yapmalıyız. Aracın penceresinden baş ve kollarımızı dışarı çıkartmamalıyız. Araç durduktan sonra araçtan inmeli ve araca binmeliyiz. Toplu ulaşım araçları içerisinde yüksek sesle konuşmamalıyız. Koltuklara, camlara, kapılara zarar vermemeliyiz. Sürücüyü meşgul etmemeliyiz. Trafikte alınacak küçük önlemler, büyük zararları önleyebilir. Trafik kazaları, can ve mal kayıplarına neden olabilir. Kazaları önleyebilmek için trafik kurallarına uymalıyız.

Trafik Kurallarına Uyalım

Trafikte hem trafik işaretlerine hem de trafik polislerine uymalıyız. Şimdi öncelikle trafik içerisinde bilmemiz gereken bazı tanımları öğrenelim.

Yolcu: Sürücü ve görevliler dışında taşıt içerisinde bulunan kişilere yolcu denir.

Trafik: İnsan ve araç ile hayvanların karayolu üzerindeki hal ve hareketlerine trafik denir.

Yaya: Trafikte taşıt içerisinde olmayan, hareketli veya hareketsiz bütün insanlara yaya denir.

Trafik işaretleri ve levhaları: Trafiği düzenlemek için kullanılan işaret ve levhalara trafik işaretleri ve levhaları denir.

Yaya kaldırımı: Yayaların kullanmak için yürüdüğü alana yaya kaldırımı denmektedir.

Trafik polisi: Trafiği düzenleyen ve denetleyen kişilere trafik polisi gelir.

 Not: Ülkemizde trafik sağ taraftan akar. O yüzden trafik içerisinde sürücüler yolun sağ tarafını kullanır. Aynı şekilde yayalar da sağ kaldırımdan yürürler.

 Özellikle trafikte acil ihtiyaç olduğu zaman mutlaka aramamız gereken acil yardımlar bulunmaktadır.

  • Ambulans (112)
  • İtfaiye (110)
  • Trafik polisi (154)
  • Polis imdat (155)

Bu numaraları mutlaka unutmamalı ve her zaman aklımızda tutmalıyız. Böylece trafikte hem kendimizin hem de başkasının ihtiyacı söz konusu olduğunda, bu numaralardan gerekli olanı arayarak yardım isteyebiliriz.

Not: Bütün trafik kurallarını öğrenmeli ve mutlaka bunları her zaman uygulamalıyız. Özellikle trafik işaretleri cihazı ve levhalarının anlamlarını mutlaka öğrenmeli ve neler olduğunu her daim bilmeliyiz. Böylece trafikte yanlış bir şey yapmadan kurallara uyarak ilerleyebiliriz.

Trafik ışıkları: Trafik ışıkları karşıdan karşıya geçerken yayalar için çok önemlidir. Trafikte üç tane ışık vardır. Bunlardan biri kırmızı biri sarı ve biri de yeşildir. Eğer yeşil yanar ise o zaman karşıdan karşıya geçebiliriz. Ancak eğer kırmızı yanar ise o zaman trafikte araçların geçmesini beklemeli ve karşıdan karşıya kesinlikle geçmemeliyiz. Sarı ışık yandığı zaman ise karşıdan karşıya geçmek için hazır olmalı; ancak mutlaka yeşilin yanmasını beklemeliyiz.

Işıklı işaret cihazı: Işıklı işaret cihazı yukarıda söylediğimiz trafik ışığıdır. Yayaların ve taşıtların kavşaktan geçişini düzenleyen ışık sistemidir.

5
9
4
7
5
3
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum