2020 AYT sınav soruları nasıldı

2020 AYT sınav soruları nasıldı
Üniversiteye girişte uygulanan ve bu yıl 28 Haziran'da yapılan 2020 AYT sınavına yaklaşık 2,5 milyon adayın katılımı ile Pazar günü uygulandı.

YKS'nin ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 28 Haziran Pazar günü saat 10.15'te başladı ve 180 dakika sürdü. AYT'de "Türk dili ve edebiyatı- sosyal bilimler-1" testi 40 sorudan oluşacak. Bu testte adaylar, Türk dili ve edebiyatından 24, tarih-1'den 10, coğrafya-1'den 6 soru yanıtladılar.
AYT'nin "sosyal bilimler-2" testi 40, matematik testi 40, fen bilimleri testi de 40 sorudan oluşacak. Sosyal bilimler testinde tarih-2'den 11, coğrafya-2'den 11, felsefe grubundan 12, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ek felsefe sorularından 6 soru yer alacak. Fen bilimleri testindeki dağılım ise fizik 14, kimya 13 ve biyoloji 13 soru şeklinde soruldu.

İTÜ ETA VAKFI DOĞA KOLEJİ BÖLÜM BAŞKANLARI

MATEMATİK TESTİ: SORULAR BİLGİ AĞIRLIKLI

Bu yıl da sorular bilgi ağırlıklıydı. Sınavda öğrenciler 26 matematik 14 geometri (4 trigonometri dahil) sorusuna cevap verdiler. Geometri soru sayısının arttığı gözlemlenmiştir. Genel olarak testin 9, 10, 11 ve 12. sınıf konularından analiz düzeyinde sorulardan oluştuğu, içlerinde birkaç tanesi birden çok kazanımı içinde barındırdığı söylenebilir. 12. sınıf ikinci dönem konuları Limit, Türev, İntegral ve Çember Analitiği konuları, sınav kapsamına dahil olmadığından sınavın konu dağılımı dengesi değişmiştir. 9 ve 10. sınıf kazanımlarından oluşan soru sayısı (eski tabiriyle mat-1 sorusu) beklenenden fazladır. Geometri soruları öğrencilerin analitik düşünme becerisi gerektiren ve gündelik hayatımızdan uyarlanarak hazırlanan sorulardı, kurguların anlaşılabilirliği belirleyici olacaktır. Trigonometri ve mutlak değer sorusunun ayırt edici sorular olduğu öğrencilerimiz tarafından belirtilmiştir. Matematik testinin dört yıllık müfredatı kapsadığını bize LYS matematik sorularını hatırlattığını ve matematik testinin bu yıl şaşırttığını söyleyebiliriz.

FİZİK: BİRDEN FAZLA KAZANIM SORGULANDI

Öğrencilerin 11 ve 12. sınıf konu kazanımlarına hâkimiyetini ölçen, birden fazla kazanım içeren, ünitelerin temel bilgilerini kullanarak işlem, analiz ve yorum içeren fizik soruları geldi. Sorulan 14 sorunun 9’u 11. sınıf “Newton’un Hareket Yasaları, İki Boyutta Hareket, Enerji ve Hareket, İtme ve Çizgisel Momentum, Denge ve Denge Şartları, Elektrik Alan, Manyetizma ve Elektromanyetik İndüklenme, Transformatörler”, 5’i 12. sınıf “Düzgün Çembersel Hareket, Dönerek Öteleme Hareketi, Açısal Momentum, Basit Harmonik Hareket, Dalgalarda Girişim” kazanımlarına yönelikti. Çıkan sorulardan 12. sınıf Düzgün Çembersel Hareket sorusu işlem ve birden fazla kazanım içeren belirleyici bir soru olarak dikkat çekti.

KİMYA: DAHA KOLAY SORULAR

Sorular 11 ve 12. sınıf kazanımlarından. Sorular anlaşılır, oldukça kısa ve kolay bilgi soruları şeklinde gelmiştir. Öğrencilerin konularla ilgili ilk akla gelen bilgilerini kullanarak çözebilecekleri sorular sınavda yer almıştır. Dolayısıyla sınavın zorluk derecesi önceki yıllara göre azalmıştır.

BİYOLOJİ: ZORLUĞU ORTA DÜZEYDE

Zorluk bakımından kolay ve orta düzeyde. Biyoloji sorularının çoğunluğu doğrudan öğrencinin bilgisini kullanma becerisini ölçerken, az bir kısmı bilgiyi yorumlamaya dayalı olmuştur.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: CUMHURİYET DÖNEMİ YOK

24 soruluk Türk Dili ve Edebiyatı testinin yaklaşık %20'lik kısmı anlama ve yorumlamaya yönelikti. Kalan sorular ise  "Söz Sanatları, Divan Edebiyatı, İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı, Tanzimat Edebiyatı, Fecri Ati, Edebi Akımlar, Halk Edebiyatı " konularından soruldu. "Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı" gibi dört yıl boyunca müfredatta yer alan üniversite sınav hazırlığında üzerinde çokça durulan bir konudan tek  soru  sorulması dikkat çekici nokta oldu. MEB'in yayınladığı kazanımların dışında soru gelmedi. Sınav orta düzeyde bir zorluğa sahipti.

TARİH: BİLGİ SORULARI ÇIKTI

Geçtiğimiz yıl Tarih 1 soruları Tarih 2 sorularından daha zordu. Bu yıl testler arasındaki soru zorluk derecesi farkı kapanmış gibi. Her iki gruba da zorluk düzeyi birbirine yakın sorular sorulmuş. Tarih 2 sorularında Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi sorusunun olmaması en dikkat çekici nokta oldu. Bilgi soruları.

COĞRAFYA: ZOR SORULAR DEĞİLDİ

Genel coğrafi bilgi ve harita okuryazarlığı ölçüldü. “Küresel ve Bölgesel Örgütler, Nüfus Politikaları, Biyoçeşitlilik ve Ekosistem, Şehirlerin Fonksiyonları ve Etki Alanları, Çevre Sorunları, Doğal Kaynaklar, Küresel İklim Değişimleri, Bölgesel Kalkınma Projeleri ve Türkiye Ekonomisini Etkileyen Faktörlere” ait kazanımlara yer verildi. Coğrafya soruları çok zor olmayan net ve anlaşılır nitelikteydi.

FELSEFE: GEÇEN YILA BENZER

Sorular geçen yıllarda sorulan soruların benzeri ve zorluk derecesindeydi. Genelde sorular verilen metin üzerinden sorulmuş sorulardı.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ:

11 ve 12. sınıf müfredatına öncelik verildiğini de söyleyebiliriz. Testteki 6 sorudan 4 tanesinin beklendiği gibi bilgiyi ölçen tarzda sorular olduğu, 2 sorunun da yorum-analiz becerisini ölçen sorular olduğu görülmektedir. Sınavı genel olarak değerlendirdiğimizde beklediğimiz gibi kavram bilgisini ölçen soruların ağırlıkta olduğu görülmektedir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının zorluk derecesinin orta üzeri düzeyde olduğu söylenebilir.

Size göre hangi test soruları zor hangileri kolaydı yorum olarak yazın yayınlayalım.

ÖSYM takvimine göre, YKS sonuçları 28 Temmuz 2020'de açıklanacak.

Kaynak:Eğitim Sistem

23
23
23
23
23
23
23
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.