2017 YGS Sosyal Bilgiler Testi Değerlendirmesi
Yayınlanma:
Bu yıl YGS’de adaylara Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu. YGS’de iki baraj bulunuyor
2017 YGS TARİH SORULARI NASILDI?
Bilfen Liseleri: Öğrencilerimiz 2017 YGS’ de tarih sorularının beklendiği gibi geldiğini belirttiler. Sorular genel olarak tarihi kavramlar ve dönem bilgisinin yorumlanması üzerine kurgulanmış, paragrafı doğru okumaya dayalı olarak sorulmuş. Doğrudan bilgiyi ölçen düzeyde hazırlanmış soru sayısının azaldığı görüldü. Soruların konulara dağılımı geçmiş yıllara uygunluk gösteriyor. Müfredat dışı herhangi bir soruya yer verilmemiş. 9’uncu ve 10’uncu sınıf müfredatını kapsayan 8 soru sorulduğu, 7 sorunun ise 11’inci sınıf müfredatını kapsadığı anlaşılıyor. Genel olarak iyi hazırlanmış orta düzeyde bir sınav olarak değerlendirildi.
Doğa Koleji: Bu yıl ÖSYM’nin hazırlamış olduğu tarih branşından gelen sorularda büyük bir sürpriz yaşanmadı. Sorularda daha önceki yıllardan farklı bir tarz uygulanmadı. Konu dağılımında orantısız bir dağılım yoktu.
Kültür Eğitim Kurumları: Tarihte yorum sorularının anlaşılır, bilgi sorularının ise net olduğunu gördük. Ağırlıklı olarak yoruma açık, tartışmaya kapalı ve kolay soruların geldi. Müfredata, biçim ve yöntem bakımından alışılmışa uygun sorular. Geçen seneki ve daha önceki yıllarda çıkmış sorularla eşdeğer zorluk ve biçimdeydi. Sürpriz ve alışılmışın dışında soru gelmedi. Birkaç sorunun zorlayıcı ve eleyici nitelikte olması da her sınavın olmazsa olması. Bu tarz sorular çok değildi ama vardı.
2017 YGS COĞRAFYA SORULARI NASILDI?
Nüfus piramitleri zorladı
Bilfen Liseleri: Önceki yıllarda olduğu gibi harita yorumlamaya yönelik sorulara ağırlık verilmiş. Uzun zamandır sorulmayan saat hesaplama sorusu ile nüfus piramitlerinin yorumlandığı sorularda öğrencilerin zorlandığı bilgisini aldık. Sınav, coğrafyanın temel kavram ve ilkeleriyle ilgili bilgi birikimi gerektiren; harita okuma, yorumlama, sorgulama ve analiz becerisini ölçen, ancak zorluk düzeyi yüksek olmayan bir sınav olarak değerlendirildi.
Doğa Koleji: Coğrafya sorularının anlaşılır olduğu, uzun olmadığı, genelde müfredata uygun olmakla birlikte Türkiye’nin nüfus politikaları ve saat hesaplamaları konusu öğrencilerin zorlandığı bir konu olup ve bu iki konu LYS formatında gelmiş. Bu yıl önce ki yıllara oranla Dünya ve Türkiye haritasını tanımaya yönelik soruların ön plana çıktığı görüldü. Dünya ve Türkiye haritasını iyi tanıyan ve yorum yeteneği yeterli olan öğrencilerin rahat yapabileceği bir sınavdı. Genel anlamda 2016 YGS’ye göre soruların farklı bir tarzda sorulduğu, soruların zorluk derecesinin orta düzeyde olduğu görüldü.
Kültür Eğitim Kurumları: Türkiye’nin fiziki coğrafyasıyla ilgili sorular da harita üzerinden yorumlamayı gerektiriyordu. Sorular genel olarak kolay nitelendirilebilecek özellikte olsa da izohips ve yerel saat soruları biraz zorlayıcı nitelikteydi. Zaman alacak soruların olmaması da öğrencilere zaman kazanma avantajı sağladı. Tartışmaya açık ve belirsizlik içeren soruya rastlamadık.
2017 YGS FELSEFE SORULARI NASILDI?
İlk kez filozof ismi soruldu
Bilfen Liseleri: Öğrencilerden aldığımız bilgiler doğrultusunda geçen yıllarda olduğu gibi “Felsefe kavram bilgisi ve temel problemlerin” sorgulanmasına yönelik sorular sorulduğu görüldü. İlk defa bu sene felsefi görüş ile filozofun isminin eşleştirilmesi soruldu. Paragrafa dayalı sorular felsefe konularına hakim öğrenciler için kolay bilgi eksiği olan öğrenciler için zor olarak bildirildi. Konuları bilme, bildiğini soru üzerinde çağrışımlı düşünebilme, akıl yürütme, sonuç çıkarabilme, bilgilerini bitişik kullanabilme becerisinin sınav başarısı için gerekli olduğu düşünülüyor. Felsefe sorularının öğrencileri zorladığı düşünülebilir.
Doğa Koleji: Ağırlıklı olarak kavram ve akım bilgisi soruldu. Sorular zorlayıcı ve bilgiye dayalıydı. Doğrudan filozof ismi ve felsefi akım sorularının bilgiye dayalı sorular olduğu, bunun yanında her zamanki gibi yoruma dayalı soruların da olduğu görüldü. Bilgiye dayalı sorular yer aldığı için ayırt edici özellik gösterecektir. Siyaset felsefesi ünitesinden 1 zorlayıcı soru yer alırken; bu sene ilk defa YGS’de doğrudan filozofun adının bilinmesine yönelik iki soru soruldu. Geçen iki seneden farklı olarak din felsefesinden soru sorulmadı.
Kültür Eğitim Kurumları: Felsefe YGS’de sosyal bilimler testinin geometrisi olmaya devam ediyor. Bu yıl yapılan YGS de felsefe sorularının zorluk derecesinin yine yüksek olduğunu görüyoruz. Felsefede sorulan bazı soruların cevaplandırılması felsefeyle ilgilenen öğrencilerin yapabileceği tipten sorulardı. Soruların kavram, akım ve bilgi ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Uzun bir aradan sonra ilk defa filozof isminin cevap olduğu bir soru tarzının yeniden denendi. Zorlayıcı ama tartışmaya açık soruya rastlamadık.
Kaynak:Eğitim Sistem
YGS-LYS
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.