2016 YGS’ ye Girecek Adaylara Sınav Taktikleri

2016 YGS’ ye Girecek Adaylara Sınav Taktikleri
Sınav son yılların vazgeçilmez çilesi. Sınav yaklaştıkça öğrencilerde gözle görülür şekilde stres ve kaygının arttığını gözlemlemekteyiz

Bu durum öğrencide soruları hızlı çözmem gerekiyor psikolojisini oluşturmaktadır. Ayrıca öğrencilerde soruları mutlaka çözebilmeliyim gibi bir düşünce oluşmaktadır. Unutulmamalıdır ki zor soruya daha fazla puan vermiyorlar. Uzun metinli sorular sanıldığı gibi zor değildir, yeter ki anlayarak okunsun.

Yükseköğretime Giriş Sınavı yaklaştı. Sınavların bir ölüm kalım meselesi haline getirilmemesi gerektiğini unutmadan, zaman baskısını öne çıkarmadan, sorularla kavga etmeden iyi bir sınav geçirilmesi konusunda neler yapılabilir diye düşündüğümüz şu günlerde aşağıdaki maddeler bu konuda size yardımcı olacaktır.

  • Sınav kitapçıkları dağıtılır dağıtılmaz sorular hakkında kanaat oluşması için kitapçığın on saniyede gözden geçirilmesi önerisinde bulunuyor. Bu yöntemin soruları çözerken rahatlık sağlayacağını belirtiyor.
  • “Çok çok hızlı bir şekilde tüm soruları çözmem lazım” psikolojinden sıyrılarak daha sakin bir yaklaşım sergileyin. Kısa süreli de olsa bu kaygıyı yaşıyorsanız, bu durumdan çabuk kurtulmak için nefes egzersizi yapılması uygun olacaktır.
  • Çok zor soruyu çözmekle aynı bölümdeki çok kolay soruyu çözmek arasında puan farkı olmadığına unutmayın ve bazı soruların geçilebileceği gerçeğini aklınızdan çıkarmayın
  • Kontrollü bir şekilde saat kullanma öğrenin, kontrol sağlamak için çok sık saate bakılmaması gerektiğini unutmayın.
  • Sınavda dikkat dağılmasının, zihinsel yorgunluğun normal olduğunu unutmayın bölümler arasında geçiş yaparken 9-10 saniye dinlenme yapabilirsiniz.
  • Soruyu anladıktan sonra anlamsız cevapları eleyerek doğru şıkka ulaşmak gibi yöntemleri kullanın bunlar size zaman kazandıracaktır. Ayrıca, cevapları, cevap kâğıdına teker teker işaretlemek yerine zaman kazanmak veya biraz dinlenmek için gruplar halinde aktarmanın daha faydalı olacağını unutmayın.
  • Sınavlarda soru dağılımının 'çok kolay, kolay, normal, zor ve çok zor' şeklinde olduğunu unutmayın, çok zor sorularla karşılaştığınızda sürekli onunla uğraşmayın. Dört veya daha fazla aynı cevabın alt alta gelmeyeceğini de bilerek işaretlemede bu hususu göz önünde bulundurun.
  • Sorunun ana fikrini anlayın ve tamamını okumadan cevaplamayın. Dikkatsizlik sınava hazırlanan öğrencilerin yaptıkları hatalar noktasında en büyük paya sahip olduğunu unutmayın.
  • Sorunun omurgasını anlamak için soru cümlesi veya paragraftan çıkan ana bilgiyi kalem kullanarak boşluğa not etmek önemli bir teknik.
  • 'Bu soru zor' ön kabulü o soruyu yapmanızı engeller. Sorulara önyargıyla bakmayın.
  • Zor soru uzun soru değildir. Özellikle Türkçe ve sosyal bilimler testinde uzun paragraf soruları gelebilir. Uzunluk gözünüzü korkutmasın. Bu sorular kolaydır.
  • Yanıtlayamadığınız soruları art arda okumak yerine tekrar dönmek suretiyle geçin. Hızlı okuyup vakit kazanacağım düşüncesi üstünkörü okumanıza sebep olmasın.
  • Soruların hatalı okunmasını engellemek için sorunun tamamının altını çizmek yerine önemli bölümün altını çizin. Olumsuz ifade (değildir) var ve altı çizili ise bir de siz çizip dikkat edin.
  • Bütün soruları cevaplamak zorunda değilsiniz. Sınavlar tüm sorular doğru cevaplanarak kazanılıyor diye bir gerçek yok. Boş bırakabilirsiniz.

Bu küçük uyarılardan sonra tüm öğrencilerimize sınavlarında başarılar dilerim. Umarım kendileri için uzun süredir yaptıkları tüm yatırımların meyvesini sınavlarında fazlasıyla alırlar.

Recep TURAN - Diyalog Akademi

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.