15 Temmuz Şehitler Köprüsünde Avrupadan Anadoluya geçtikten sonra sağda kalan alanda 1973'de köprü için Emin Barın'a yaptırılan kitabede ne yazılıdır
Yayınlanma:
Güncelleme:
15 Temmuz Şehitler Köprüsünde Avrupadan Anadoluya geçtikten sonra sağda kalan alanda 1973'de köprü için Emin Barın'a yaptırılan kitabede ne yazılıdır sorusunun cevabını vereceğiz.
Kim Milyoner Olmak İster 18 Haziran Pazar 683. Bölüm Yarışma Sorusu;
Yarışmacı Büşranur Yavuz YARDIMCI.
Soru : 15 Temmuz Şehitler Köprüsünde Avrupadan Anadoluya geçtikten sonra sağda kalan alanda 1973'de köprü için Emin Barın'a yaptırılan kitabede ne yazılıdır
A- Anadolu
B- Hoş geldiniz
C- Maşallah
D- Avrasya 1973
Doğru Cevap: Maşallah
Soruya cevap vermedi ve 30.000 TL kazandı. Cevap verecek olsa idi Avrasya 1973 diyecekti.
Maşallah’ın öyküsü
Boğaziçi Köprüsü Türkiye’deki resmi ve sivil pek çok büyük mimari eserde olduğu gibi medeniyet mirasımızdan bihaber Amerikalı bir mimar olan William Brown’ın elinden çıkmadır. İki kıtayı birbirine bağlamak gibi son derece kritik bir tarihi misyona da referans veren köprünün mimari bütünlüğü bu yükün altından kalkacak bir yapıya sahip değildir. Asma köprünün çelik halatları adeta taşıdığı yükü kaldıramayarak sarkık bir edayla Boğaz’ın üzerinde asılı dururlar. Karadan yükselen heyula gibi çifte beton kolonlarsa üzerinde durduğu toprağa yabancı, onunla sahici bir ilişkisi olmayan yabancı mimari unsurlar olarak Boğaz’ın peyzajını parçalamaktadırlar.Boğaziçi Köprüsü'nde bir bekçi!
Birinci Köprüden geçerken onu fark ettiniz mi hiç? Avrupa yakasına geçerken solda bir mermer durur..Peki bizim “Maşallah”ın bu tabloyla işi ne? 1974 Necmettin Erbakan Başbakan Yardımcısı olduğu MSP-CHP koalisyonu iktidarkeyken, İslami gelenekten gelen dönemin karayolları genel müdürü Orhan Batı tarafından diktirilmiş köprünün başında, karayolları binasının önündeki yeşilliğe, köprünün hemen girişine. Yerden adeta çatlakların arasından fışkıran bir fidanın sürgünleri gibi yükselen, ince gövdeli, dökme kalıp betondan, beyaza boyalı kitabede muazzam bir kufi hatla Maşallah lafzı yazılıdır. Köprünün tüm o çirkin ve yerleştiği cografyayla uyumsuz yapısına karşın kitabe içinde bulunduğu yeşillikle iç içe, ne insanın gözüne giren ne de gözden ıraktan kalan bir mesafede köprüye nakşolmuş her gün önünden geçip giden milyonlarca yolcuya Allah'ın kelamıni hatırlatmakta.Maşallah kitabesinin hikayesi biraz da bu topraklardaki Müslümanların hikayesi. Bir yanda modernliğin yarattığı derin çatlaklara, kopukluğa., kırılmalara direnirken diğer yandan da tüm çelişkilerine rağmen onun içerisinde var olma hayatta ve ayakta kalma çabası. Kitabe bir anlamda kaybedilmiş kalelerin yeniden kazanımına duyulan arzunun, yitik medeniyete duyulan özlemin simgesi oluyor.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yarışma Soruları Cevapları
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.