11. Sınıf Meb Fizik Sayfa 70-71 Cevapları
3. BÖLÜM SONU SORULARI
1. Sürtünme katsayısının 0,5 olduğu yatay düzlemde durmakta olan 2 kg kütleli cisme 20 N büyüklüğündeki kuvvet şekildeki gibi uygulanmaktadır. Buna göre cismin ivmesinin büyüklüğü kaç m/s olur? (g = 10 N/kg; sin 53° = 0,8 ve cos 53° = 0,6 alınız.)
Cevap: 5 m/s2
2. Yatay doğrusal bir yolda 20 m/s büyüklüğünde sabit hızla hareket eden aracın sürücüsü, trafik lambalarına yaklaşırken kırmızı ışığın yandığını görünce frene basarak aracını düzgün yavaşlatıp 4 saniyede durdurmaktadır.
Buna göre toplam kütlesi 1 000 kg olan aracın durmasını sağlayan kuvvet kaç N olur?
Cevap: 5 000 N
3. Sürtünmelerin ihmal edildiği yatay düzlemde 4 kg ve 2 kg kütleli cisimler şekildeki gibi üst üste konularak 4 kg kütleli cisme yatay bir F kuvveti uygulanmaktadır. Cisimler arasında sürtünme katsayısı 0,2 olduğuna göre kütleleri birlikte hareket ettirecek kuvvetin en büyük değeri kaç N olur? (g = 10 N/kg alınız.)
Cevap: 12 N
4. Yatayla 37° lik açı yapan eğik düzlemin üzerindeki 1 kg kütleli cisim şekildeki gibi serbest bırakılmaktadır.
Buna göre
a) Eğik düzlemde sürtünmeler ihmal edilmiş ise cismin ivmesinin büyüklüğü kaç m/s2 olur?
Cevap: 6 m/s2
b) Eğik düzlem sabit sürtünmeli ve sürtünme katsayısı 0,5 ise cismin ivmesinin büyüklüğü kaç m/s2 olur? (sin 37° = 0,6; cos 37° = 0,8 ve g = 10 N/kg alınız.)
Cevap: 2 m/s2
5. Esnemeyen iple duvara bağlanan 2 kg kütleli K cismi ile 4 kg kütleli L cismi şekildeki gibi üst üste konulmuştur. Sürtünmelerin ihmal edildiği yatay düzlemdeki L cismi, 30 N büyüklüğündeki yatay kuvvetle çekilmektedir.
Sürtünme sadece K ve L cisimleri arasında ve sürtünme katsayısı sabit 0,5 olduğuna göre
a) K cisminin bağlı olduğu ipteki gerilme kuvvetinin büyüklüğü T kaç N olur?
Cevap: 10 N
b) K cismi L’nin üzerinden düşene kadar geçen sürede L cisminin ivmesinin büyüklüğü kaç m/s2 olur? (g = 10 N/kg alınız.)
Cevap: 5 m/s2
6. Yatay ve sürtünmeli bir düzlem üzerindeki cisme, yatay doğrultuda uygulanan kuvvet ile cismin kazandığı ivmeye bağlı değişim grafiği şekildeki gibidir. Buna göre cismin kütlesi kaç kg olur?
Cevap: 3 kg
7. Kütleleri sırasıyla 5 kg, 2 kg ve 3 kg olan K, L ve M cisimleri esnemeyen iplerle birbirine bağlanarak şekildeki sistem kurulmuştur. Sadece yatay düzlem sabit sürtünmeli ve sürtünme katsayısı 0,3’tür.
Buna göre
a) Sistem serbest bırakıldığında cisimlerin ivmesinin büyüklüğü kaç m/s2 olur?
Cevap: 0,5 m/s2
b) K cisminin bağlı olduğu ipte oluşan gerilme kuvvetinin büyüklüğü kaç N olur?
Cevap: 55/2 N
c) M cisminin bağlı olduğu ipte oluşan gerilme kuvvetinin büyüklüğü kaç N olur? (g = 10 N/kg; sin 37° = 0,6 ve cos 37° = 0,8 alınız.)
Cevap: 21/2 N
8. 1 kg kütleli K cismi, 3 kg kütleli L cismi, makara ve esnemeyen ipler yardımıyla kurulan şekildeki sistemde makara ağırlığı ve sürtünmeler ihmal edilmiştir.
Buna göre sistem serbest bırakıldığında
a) Cisimlerin ivmesinin büyüklüğü kaç m/s2 olur?
Cevap: 5 m/s2
b) T ip gerilmesinin büyüklüğü kaç N olur? (g = 10 N/kg alınız.)
Cevap: 15 N
9. Kütleleri sırasıyla 3 kg, 5 kg ve 2 kg olan K, L ve M cisimleri şekildeki gibi sürtünmelerin ihmal edildiği yatay düzlem üzerinde esnemeyen iplerle birbirine bağlanmıştır.
Buna göre
a) Cisimler serbest bırakıldığında cisimlerin ortak ivmesinin büyüklüğü kaç m/s2 olur?
Cevap: 2 m/s2
b) T, ve T2 gerilmelerinin büyüklüğü kaç N olur? (g = 10 N/kg alınız.)
Cevap: T1 = 6 N T2 = 16 N
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.