11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları Meb Yayınları
BÖLÜME HAZIRLIK
• Hava bir gaz karışımıdır. Karışımdaki gazlardan birinin miktarı artarsa gaz basıncı nasıl değişir?
Cevap: Karışımdaki bir gazın miktarı artarsa, toplam gaz basıncı da artar.
2.4.1. GAZ KARIŞIMLARININ KISMİ BASINÇLARI
Dalgıçlar su altında nefes alabilmek için dalış tüpleri kullanır (Görsel 2.17). Dalış tüpleri bilinenin aksine saf oksijenle doldurulmaz. Dalış tüplerinin doldurulmasında gaz karışımı olarak atmosferik hava kullanılması yaygındır. Atmosferik hava %21 oksijen, %78 azot ve başta argon olmak üzere %1 de diğer eser gazlardan oluşur. Bu gazların uyguladığı basınç atmosfer basıncını oluşturur. Gazların her birinin uyguladığı basınç birbirinden farklıdır.
Karışımdaki gazların neden farklı basınç uyguladığını açıklayınız.
Cevap: Karışımdaki gazlar, kendi molekül sayılarına orantılı olarak basınç uygular ve bu basınç, gazın kısmi basıncı olarak adlandırılır.
2.4 Yorum Sizde
Yönerge: Aşağıdaki metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Hava bir gaz karışımıdır. Deniz seviyesinde, atmosferi oluşturan gazların toplam basıncının 760 mmHg olması gerekir. Atmosferin yaklaşık %78’i azot gazı olduğu için azot gazının uygulayacağı basınç 593 mmHg’dır. Oksijen gazı da atmosferin yaklaşık %21’ini oluşturur ve 152 mmHg’lık basınç uygular. Atmosferdeki diğer gazların basıncı da 15 mmHg’dır.
1. Gaz karışımının toplam basıncı nasıl hesaplanabilir?
Cevap: Her bir gazın basıncı toplanarak hesaplanır.
2. Karışımdaki her bir gazın basıncını belirleyen nedir?
Cevap: Gaz moleküllerinin atmosferdeki yüzdeleri oranı gazların basınçları ile orantılıdır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.