11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 87 Cevapları Meb Yayınları
Uygulama
Aşağıdaki metni okuyup metinden hareketle verilen soruları cevaplayınız
Doğa, insanları yabancı bir yönlendirilmeye bağlı kalmaktan çoktan kurtarmış olmasına karşın (naturaliter maiorennes) tembellik ve korkaklık nedeniyledir ki insanların çoğu bütün yaşamları boyunca kendi rızalarıyla erginleşmemiş olarak kalırlar ve aynı nedenlerledir ki bu insanların başına gözetici ya da yönetici olarak gelmek başkaları için de çok kolay olmaktadır. Ergin olmama durumu çok rahattır çünkü. Benim yerime düşünen bir kitabım, vicdanımın yerini tutan bir din adamım, perhizim ile ilgilenerek sağlığım için karar veren bir doktorum oldu mu zahmete katlanmama hiç gerek kalmaz artık. Para harcayabildiğim sürece düşünüp düşünmemem de pek o kadar önemli değildir bu sıkıcı ve yorucu işten başkaları beni kurtaracaktır çünkü.
I. Kant, Aydınlanma Nedir?
1. Metindeki altı çizili cümlelerin hümanizmle ilişkisi nasıl açıklanabilir?
Cevap: Hümanizm insan aklını en değerli şey olarak görür. Oysa altı çizili yerde insanların akıllarını çok fazla kullanmalarına gerek olmadığı çünkü onların yerine düşünen onların yerine sorunlarını çözen başkalarının varlığı olduğu sürece insanların da kendi yaşamları için ergin olabilecek erdemlere gerek kalmadığını savunur. Kısacası insanın aklını kullanmasına gerek kalmaması hümanizm ile çelişecektir.
2. Metne göre insanın akıl yetisiyle iradesini yönetememesi ne gibi sonuçlar doğurabilir?
Cevap: Onun yerine bir başkasının düşünmesine neden olacak. Kendisi ise bir koyun gibi güdülebilecektir. Yöneten kesimden çok yönetilen sınıf olacaklar ve bu durum ileride kendilerinin köleleştirilmelerine kadar bile gidebilecektir.
Uygulama
Aşağıda bazı toplumsal kurumlar verilmiştir. Bu kurumların toplumun aydınlanmasındaki işlevine yönelik görüşlerinizi boş bırakılan yerlere nedenleriyle birlikte yazıp sınıfta paylaşınız.
Eğitim: Toplumsal aydınlanmada temel rol oynar, bilgi ve beceri kazandırır, düşünme yeteneklerini geliştirir.
Din: Bazı durumlarda birleştirici bir güç olabilir, umut ve moral sağlar, ancak aşırılıklar dogmatizme ve bağnazlığa yol açabilir.
Ekonomi: Ekonomik kalkınma ve refahın artması toplumsal gelişmeyi destekler, ancak adaletsizlikler ve sürdürülemezlik toplumsal huzursuzluğa yol açabilir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.