11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları Meb Yayınları
1. Metinde kırmızıyla yazılmış kavramlarla ne anlatılmak istenmiştir?
Cevap: Metinde kırmızıyla yazılmış kavramlar, “akıl hakemi” ve “gönül” olarak iki ayrı kavramı ifade etmektedir. Akıl hakemi, duyu organlarının verdiği bilgilerin yanlışlığına hükmeden akıl gücünü ifade etmektedir. Gönül ise, içsel bir aydınlanma ve nur olarak anlatılmaktadır.
2. Metinde altı çizili bölümde vurgulanmak istenen düşünce nedir? Açıklayınız.
Cevap: Metinde altı çizili bölümde vurgulanmak istenen düşünce, akıl ile duyu organlarının doğruluğuna dair şüphenin nasıl devam edebileceği ve akıl hakeminin bile yanılabileceği fikridir. Duyu organlarından gelen bilgilere karşı duyulan güvenin, akıl ile elde edilen bilgilere karşı duyulan güven kadar sağlam olmadığına dikkat çekilmektedir.
3. Gazâli’nin hakikatin bilgisine ulaşmada şüpheyi kullanmasından hareketle akla verdiği rol nedir? Değerlendiriniz.
Cevap: Gazâli, metinde şüphenin kullanılmasını ve sorgulamayı, hakikatin bilgisine ulaşmada önemli bir rol olarak görür. Metinde anlatılan bunalım da, şüphe ve sorgulamanın sonucunda elde edilen bir içsel aydınlanmayla sonuçlanmıştır. Bu nedenle, Gazâli’nin felsefi düşüncelerinde akıl, sorgulama ve şüphenin kullanımı önemli bir rol oynamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.