11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 126 Cevapları Meb Yayınları
Metin Analizi
Aşağıdaki metni okuyup metinden hareketle verilen soruları cevaplayınız.
KENDİNİ YENMEK ÜSTÜNE
• Sözümü dinleyin, acaba hayatın sırlarını çözüp köklerine ulaşabiliyor muyuz?
• Canlının bulunduğu her yerde güç iradesi buldum. Ve hizmetçinin iradesinde de efendi olmak arzusunu buldum.
• Daha zayıfın daha güçlüye hizmet etmesi için zayıfın iradesi kendinden daha zayıfa hâkim olmaya ikna eder. Fakat o, bu isteğe sahip çıkmaz.
Metinde kırmızıyla yazılmış kavramlarla ne anlatılmak istenmiştir?
Güç iradesi: Güç istenci, her canlının arzuladığı bir idealdir. Büyük liderlerin liyakatleri de kitlelerin karşısında sergiledikleri duruşlarından gelir. Gücü hazmedip içselleştirirlerse, kitleler de o kişinin nezdinde güce biat etmeye razı hâle gelirler. Adolf Hitler’in binlerce masumu öldürttüğü insanların hâlâ nasıl pişman olmadığı sorusunun cevabı işte tam olarak budur.
Efendi: Daha zayıfın daha güçlüye hizmet etmesi olarak kabul edilen sistemde güçlü olan kişi efendidir. Zayıf olan köleyi kendi istekleri doğrultusunda istediği gibi sömürebilmektedir.
Metinde altı çizili bölümde vurgulanmak istenen düşünce nedir? Açıklayınız.
Cevap: Her insan kendinden daha zayıf biri üstünde hakimiyet kurmak ister. Yani nasıl ki efendi köle üzerinde hakimiyet kurmuşsa köle de bulursa ya da karşılaşırsa kendinden daha zayıf biri üstünde hakimiyet kurma istenci ile davranabilecektir. (Elbette ki bu durum doğru bir davranış değildir.)
Metinden hareketle Nietzsche’nin “yeni değerler inşası ve güç istenci” görüşünü insanın toplumsal yaşamı açısından açıklayınız?
Cevap: İnsan kendi güç kurma enerjisini toplumu dönüştürmek topluma faydalı olmak doğrultusunda kullanmayı tercih ederse dünya daha yaşanılabilir bir yer olur. Ancak tamamlayan varlık olan insan güç istencini kendi bencilliği için kullanmayı tercih ederse dünya yaşanamayacak bir yer halini de alabilir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.