11. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 259 Cevapları Cem Yayınları

11. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 259 Cevapları Cem Yayınları
11. Sınıf Cem Yayınları Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 259 Metni Anlama ve Çözümleme Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz “Ahmet Haşim” metninde anlamı verilen kelimelerin dışında bilmediklerinizi metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten yararlanarak kontrol ediniz.

İnkılap: Devrim.
Umumi: Genel.
Sahife: Sayfa.
Mesul: Sorumlu.
Bâzû: Pazu.

Tasavvur etmek: Zihinde canlandırmak, göz önüne getirmek.
Terkip: Tamlama.
Fazilet: Ahlakın övdüğü iyi olma, alçak gönüllülük, yiğitlik, doğruluk vb. niteliklerin genel adı, erdem.
Rokoko: XVIII. yüzyılın başında Fransa’da çok geçerli olan, kavisli çizgileri bol, gösterişli bir bezeme üslubu.
Muhayyel: Hayal gücüyle yaratılan, hayal edilen.

Mukaddes: Kutsal.
Erkân: Yol yordam.
Mahzun: Hüzünlü.

2. Mülakat türünün ortaya çıkmasında sözlü ve yazılı kültürün, yayın organları ve teknolojinin etkisini değerlendiriniz.
Cevap: Ünlü kişilerin tanıtılması ya da toplumu ilgilendiren bir konu hakkında bilgi toplanması amacıyla ünlü kişilerle ya da çeşitli uzman kişilerle yapılan görüşmelerdir. Mülakatta hazırlanan sorular, mülakatın yapılacağı kişiye sözlü bir şekilde sorulur; alınan cevaplar ya not alınır ya da ses kayıt cihazlarıyla kaydedilir. Sonrasında yazıya aktarılıp gazete ve dergilerde yayımlanır. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle mülakatlar telefonda veya e-posta yoluyla da yapılabilmektedir.

3. Metin ile metnin konusu, amacı ve hedef kitlesi arasındaki ilişkiyi belirleyiniz.
Cevap
: Metnin konusu Ahmet Haşim’in dönemin edebî hayatıyla ilgili sorulara verdiği cevaplardır. Amacı, dönemin ünlü bir şairinin sorulan sorularla ilgili görüşlerini öğrenmektir. Hedef kitle, edebiyata ilgi duyan okuyucu kesimidir.

4. Metnin ana düşüncesi ve yardımcı düşüncelerini belirleyerek noktalı alanlara yazınız.

Ana düşünce:

  • Ahmet Haşim, edebiyat dünyamızda çok önemli bir yere sahip olan büyük bir şairdir.

Yardımcı düşünceler:

  • Ahmet Haşim’e göre bugünkü edebiyat dünkü edebiyattan çok farklı bir şey değildir.
  • Servetifünun edebiyatı kısa sürmesine rağmen, etkileri devam etmektedir.
  • Servetifünun edebiyatı sanatçılarını geride bırakan iki sanatçı Yahya Kemal ve Yakup Kadri’dir.
  • Aşk-ı Memnu romanından sonra toplumda romanın kahramanlarına benzemeye çalışan insanlar çıkmıştır.
  • Ahmet Haşim millî edebiyat şiirinden hoşlanmamaktadır.

5. Metinde başvurulan anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yollarını belirleyiniz. Bunların metindeki işlevlerini açıklayınız.
Cevap: Metinde söyleşmeye bağlı anlatım ve açıklayıcı anlatım kullanılmıştır. Düşünceyi geliştirme yolu olarak da örneklendirme, benzetme ve karşılaştırmaya başvurulmuştur. Kullanılan anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları metinde ifade edilmek istenen düşünceleri somutlaştırmış ve ilgi çekici hâle getirmiştir.

6. Metnin görsel unsurlarla ilişkisini belirleyiniz.
Cevap
: Metinde mülakatı yapan Ruşen Eşref Ünaydın ve mülakatın yapıldığı Ahmet Haşim’in fotoğrafları verilerek, konuşmayı yapan kişilerin okuyucunun zihninde canlanması sağlanmıştır.

7. Metnin üslup özelliklerini belirleyiniz.
Cevap
: Metin bir mülakattır. Bundan dolayı soru-cevaba dayalı bir metindir. Metinde seviyeli ve ciddi bir üslup kullanılmıştır. Verilen cevaplara yazar herhangi bir müdahalede bulunmamış ve yorum katmamıştır.

8. Okuduğunuz metin ve Ruşen Eşref Ünaydın hakkında verilen bilgilerden hareketle metin ile yazar arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.
Cevap
: Metnin türü mülakattır. Ruşen Eşref Ünaydın’ın “Diyorlar ki” adlı eseri, edebiyatımızda ilk başarılı mülakat olarak kabul edilir. Bu metinde Fecriati topluluğunun en başarılı şairi olan Ahmet Haşim’in edebî konularla ilgili görüşleri alınmıştır.

RUŞEN EŞREF ÜNAYDIN (1892-1959)

İstanbul’da doğan yazar, Galatasaray Lisesinde ortaöğrenimini tamamladıktan sonra Darülfünun (İstanbul Üniversitesi) Edebiyat Fakültesini bitirdi. Fransızca ve edebiyat öğretmenliği, milletvekilliği, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği gibi görevlerde bulundu. Servetifünun, Dergâh, Türk Yurdu, Yeni Mecmua ve Vakit gibi dergilerde yazılarını yayımladı. Kurtuluş Savaşı’na katıldı, bu dönemde Anadolu coğrafyası ve insanının içinde bulunduğu durumları kaleme aldı. Cumhuriyet’ten önce de sonra da Atatürk’ün yanında bulundu, onunla görüşmelerini “Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal’le Mülâkat” adıyla yayımladı. Edebiyatımızın Halide Edip, Ahmet Haşim gibi ünlüleriyle yaptığı mülakatları da “Diyorlar ki” adıyla basıldı. Yazarın Diyorlar ki, Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal’le Mülâkat adlı mülakatları; Geçmiş Günler, İstiklâl Yolunda, Atatürk’ü Özleyiş adlı anıları vardır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.